Ihminen toisen ihmisen vaivana?

IMG_1321Käväsin hammaslääkärissä ja sieltä pois ajellessa jouduin pysähtymään risteyksen eteen. Ilmeisesti seisoin autoineni suojatien päällä, kun kurkin vuoroani. Edessä kolmio vasemmalta tulossa muutama auto. Juuri aikoessani lähteä liikkeelle havaitsen oikean oven kohdalle ilmestyneen pyöräilijän, joka harmistuneen näköisenä viittoilee ilmeisesti yritti saada autoni tajuamaan, että hänellä oli ei vaan minulla väistämis- velvollisuus. Kutistuin penkilläni, mutta minut pelasti kytkin ja kaasu ja valmiiksi käännetty ohjauspyöräni. Jos luet tätä, niin vilpittömästi tunnustan syyni ja olen pahoillani.

Olen kuullut luonnehdinnan liikenteestä: Jos joudun nostamaan jalkani kaasulta jonkin toisen ihmisen takia, minulta on riistetty etuajo-oikeuteni! Näin tarkalla saattaa olla ihmisen oma arvo. Öykkäävä ja ylpeä ihminen voi olla vaivaksi, mutta myös ylen määrin empaattinen. Itselläni oli aika elämässäni jolloin koitin olla kiinnostunut toisten asioista ja yritin olla ylenmääräisesti avuksi joissakin asioissa.

Se sai aikaan närkästystä lähimmäisten keskuudessa. Koitin kysellä terveyteen liittyvistä asioista, jota ei pitänyt kysyä ja sain vastauksen: Olet sä vähä (kirosana) utelias. Monissa tilanteissa käytin puheenvuoroja, joilla pahoitin lähimmäisteni mielen, kun luulin olevani avuksi, mutta saatoin jopa saattaa lähimmäiseni noloon asemaan.

Jos meillä olisi kaikilla terve itsetunto, niin olisi helppoa tulkita toisen ihmisen sanoja ja käytöstä Ei tarvitsisi tulkita aina äänenpainoja, ilmeitä ja muuta kehon kieltä, Voisimme tietää mitä toinen sietää tai ei siedä. Ehkä sietokykykin paranisi. Liikenne voisi sujua . Voisimme sietää toisiltamme pieniä hankaluuksia ja elämään voisi tuilla joustoja. Siis kristillinen rakkaus antaisi kaikkea tätä, jos muistaisimme Jeesuksen joustokykyä kohdallemme. Hän jaksaa kutsua ja odottaa parannusta. Monen kohdalla vuosikymmeniä.

Ihminen lihallisuudessaan voi siis käyttäytyä kuin kynnysmatto tai hän, joka pyyhkii siihen jalkansa. Siksi Kunnian Herralle tien valmistaminen on sitä, että kukkulat alenevat ja kuopat ja laaksot täyttyvät. Toisin sanoen: Jokainen on maan tomua, mutta jokaiseen on myös Jumala puhaltanut elämän henkäyksen.

Vuosia sitten olin mukana Aunuksen lähellä kouluvierailulla. Padasjoen eläköitynyt kirkkoherra piti tunnin siellä lapsille Luomiskertomuksesta. Kun hän tuli kohtaan ihmisen luominen, hän sanoi: Olemme samoista alkuaineista koostettu kuin mitä maankuoressa on. Siinä tuli viisaasti maan tomu kerrotuksi.
Mikä on ihminen, että häntä muistat…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s