Operaatio jouluksi kotiin!

Elettiin vuotta 1974 syksyä joulun alla. Tuli komennus Tallinnaan noutamaan kahdenvälisessä kaupassa Neuvostoliitolta hankittuja ohjusveneitä. Jouluun oli aikaa kaksi viikkoa. Majoituimme Tallinnassa Russalka-nimiseen sotilashotelliin, joka oli ollut joskus huvila lasiverantoineen. Osalla oli sellaiset vieteripohjaiset sängyt, jotka joustivat lattiaan asti. No eihän sinne olemaan mentykään.

Terimme ankarasti työtä. Laskimme nippeleitä testasimme laitteita. Kävimme merelläkin siis syysmyrskyisellä Suomenlahdella. Lounaasta Itämereltä oli puhuri puhaltanut joitakin viikkoja, joten keli ei ollut hyvä, mutta me kestimme kuin vanhat skönärit. Päivät kuluivat ja osa meistä oli ottanut joitakin tuikkuja mukaan, että joulua juhlistamme, jos asiat eivät suju.

Aaton aattona saimme työt siihen malliin, että saimme luvan lähteä purjehtimaan kotiin. Silloin ylitimme vain Suomenlahden ja yövyimme Porkkalan tukikohdassa ja jouluaattona kiinnitimme iltapäivällä Turussa.Joskus vain on niin, että velvollisuudet menevät oman tahdon yli. Ei kai meistä kukaan olisi halunnut sellaiseen aikaan sinne mennä, mutta emme aina itse pysty määräämään polkujamme.

Toinen vastaava reissu tulikin sitten seuraavana kesänä ja yöpaikaksi saimme Viru-hotellin. Siellä oli saunat ja pikkuruiset uima-altaat. Lämmin kesä ja muuten hyvät puitteet, mikä oli ollessa. Turistit tarjosivat hississä purkkaa ja taisivat ihmetellä poikain hyvää suomentaitoa, kun olimme sotilasvaatteissa, niin ei kukaan osannut arvata meidän olevan suomalaisia. Oli siinä ammatissa jotakin myönteistäkin, niinkuin sukulaispoikakin sanoisi.

Kun on ollut vanhanajan isä ja tehnyt elämäntyönsä armeijassa, niin itse,ääräämisoikeuidessa on ollut oppimista. Pitkään oli kuin pilvi päällä,aivankuin olisi jotenkin selitysvelvollinen kaikista valinnoista. Kuitenkin Jumalan armo on parantanut ja antanut rauhaa asioihin. Ehdimme siis jouluksi kotiin. Armosta ehdimme myös kaikki kotiin ajallaan, jos meillä on koti-ikävää. Se on alkanut olla useastikin mielessä, kun ikää tulee. Taivaskaipuu on Jumalan lahjaa!!

Yksi ajatus artikkelista “Operaatio jouluksi kotiin!

  1. Paluuviite: Operaatio jouluksi kotiin! | laurileevi kokee elämää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s