Sotaoikeutta ja muuta tutkintaa

Sotatuomari sanoo: Syytetty ja käräjärahvas poistukoot salista. Minä olin syytettynä ja palvelustoverini oli tullut seuraamaan istuntoa, hän oli rahvas. Olin syytettynä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Ajoin kovaan veteen. Poikkesin vanhalla höyrylaivalla väylältä, jossa minun virkavelvollisuuteni mukaan olisi pitänyt pysyä. On muuten ikimuistoinen se ensimmäinen rohaus ja sitten vielä hetken liukuu laiva kalliolla ja sitten alkaa kallistua vasemmalle kyljelle. Kaatuuko vai ei, mutta ei kaatunut. Kallistui vain viitisen astetta. Minä olin ottanut vastaan tehtävän, josta en selvinnyt eivätkä nimittäjäni olleet sitä havainnoineet. Olin epäitsenäinen luonteeltani ja se oli tuhoni. Tarkemmin en asiaa läpi enää viitsi käydä. Kuitenkin irroitus ja remontti ja valmistelut veivät viikkoja ja korjaus maksoi siihen aikaan lähelle vuosipalkkaani, jota myös minulta oikeudessa vaadittiin. No se meni kuitenkin valtion varoista korvattavaksi. Sitten ovi aukesi ja komento: Syytetty sisään! Taas menimme toverini kanssa sisään, hän istui rahvaan tuoliriville ja minä tuomarinpöydän eteen seisomaan.Tuomari luki tuomion: Syytetty tuomitaan virkavelvollisuuden rikkomisesta viiteen päiväsakkoon a`10 markkaa eli yhteensä maksamaan sakkoa 50 markkaa. Elettiin vuotta 1971. Rituaaliin kuului, että oikeudesta saatu maksukehotus kädessä poistuin ja maksettuani piti ilmoittautua joukko-osaston komentajalle, että rangaistus on suoritettu. Hän sanoi ikimuistoiset sanat: Tämä asia on loppuun käsitelty eikä vaikuta uraanne.

Oli siinä myöhemmin toinenkin tapaus, kun jouduin väylästön ulkopuolella seikkailemaan paatilla, jossa oli syväys 3 metriä 20 senttiä. Sekin oli tarina sinänsä. Ei ole hääviä hommaa tuokaan.

Eräänä päivänä sitten laivamme päällikölle tuli puhelinsoitto, että minut on toimitettava Turun kasarmille tutkintatoimiston kuultavaksi. Hän oli koittanut udella asiaa, mutta hän ei saanut vastausta.. Vähän aiemmin oli Puolustusvoimat poistanut ylijäämäkamaa, joka käsitti ampuma-aseita muunmuassa konepistooleita. Ilmoittauduin määrätyssä paikassa. Käskettiin istumaan ja keskusteku alkoi leppoisissa merkeissä. Kuulustelija sanoi, että he tutkivat, miten aseet ovat pysyneet ostajilla , ettei ole myyty eteenpäin. Sitten hän alkaa puhua konepistooleista ja ihmetteli mihin tarkoitukseen olin tilannut niitä 12 kappaletta. Minä totesin, että paperit osoittavat, etten ole tilannut ainuttakaan. Hän sanoi saavansa selville asian oikean laidan. En tiedä mitä sille asialle kuului jälkeen, mutta minuun ei otettu uudestaan yhteyttä.

Luultavasti luotettavuuteni on tutkittu niin, etten itse siitä tiennyt, mutta minut kelpuutettiin ohjusveneprojektiin. Kun etukäteen opiskelimme myös vähän venäjän kieltä, niin luimme sotilas-sanastoa ja siinä ilmeni Leitenant Ivanof. Kun sitten menimme Riikaan, niin merenkulkurýhmän kouluttaja oli Leitenant Gennadi Aleksandrovits Ivanof.Tää korutont on kertomaa, mutta ei maha mittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s