Flunssaiset päivät

Eräänä iltana yöpuulle sonnuistautuessani tunsin kiitollisuutta itseäni kohtaan, että olin ollut vaimolleni kuuliainen ja ottanut sen olkavarsipiikin. Siihen vasempaan se on pistetty jo muutamana vuotena. Se on niitä vanhenemisen etuoikeuksia, jolla kompensoidaan muita menetyksiä. Saamme mennä ihan ilmaiseksi ja tilaamatta yhtäaikaa saamaan piikin olkavarteemme. Sanoinkin sitten ihan ääneen, että olipa hyvä se piikki, kun on varjeltunut moiselta vaivalta.

Tällaiset asiat pitäisi kuiskata, ehkä tekstari olisi vielä parempi, kun viruksen/bakteerin sisälukutaitoa ei ehkä ole tutkittu tarpeeksi. Se kuitenkin kuuli minun itsetyytyväisyyteni ilmauksen ja päätti käydä avoimeen hyökkäykseen. Jonakin aamuna vain sitten tuntuu hiukan erilaiselta. Ehkä kuorsauslihakseni ovat ylirasittuneet ja ovat näinmuodoin maitohapoilla. Nimittäin pientä tuntumaa, joka tällä kokemuksella olisi pitänyt tunnistaa sairastumisen lähtölaukaukseksi, mutta minähän sain sen piikin? Vai sainko, en kai ole vain kuvitellut saaneeni? Kyllä sain ja olen täysin turvassa. Ei siis hätää. Velvollisuudet ja harrastukset odottavat eikä vieläkään tunnu erilaiselta, vaikka paitani kastuu hiestä pienen kävelymatkan jälkeen. 

Kunnes eräänä aamuna herään ankaraan yskään ja nuha on valloillaan. Siinä sitten ollaan. Ei sovi osallistua mihinkään, koska tämä ei ole sitä hyvää, joka pitäisi laittaa kiertämään? Olisi sellainen viikonvaihde, jolloin vanhassa kotiseurakunnassani olisi isompi celebraatio. Vanha lihasmuisti kehottaa silloin ja tällöin suorittamaan sen pyhiinvaelluksen, mutta nyt ei sovi. Pitäisikö laittaa runo: Tänään en voi juhliin tulla, koska flunssa kieltää sen? No en kuitenkaan koe itseäni vip-henkilöksi, jonka pitäisi tehdä räkätaudistaan numeroa, vaikka toisaalta? Jospa minua joku ajattelisi, niinkuin itserakkaudessani luulen, hän meinaa, että ompas tullut pojasta koppava, kun ei enää lainkaan käy?Olen siis sairas, mutta olenko sairas myös ajatusmaailmaltani? Luulevaisuus on kuin mätä luissa, sanoo Sananlaskut. Luulen, että luulen tuon luulevan sitä ja tuon toisen luulevan tätä. 

Yskiminen ja niistäminen rytmittää mukavasti syvällisiä ajatuksenjuoksuja. Otetaan ensin yskä. No sehän on ihmisen itseparannuksen ilmiö. Kun keuhkoissa alkaa olla liikaa sinne kuulumattomia pienhiukkasia, niin elimistö tuottaa voiteluainetta ja laittaa yskimään ne saasteet sieltä pois.  Mutta mikä onkaan sitten nuhan tarkoitus, kun tuntuisi, ettei nenän onteloihin voi mahtua niin suurta määrää ainettä, jota poistamme elimistöstämme. Jossain meidän aivojemme läheisyydessä täytyy olla limatehdas, joka käynnistyy myötätunnosta yskimisen vaivan lisäksi.

Tai sitten avautuukin ihan uusi maailma tietotekniikan ymmärtämisen myötä. Jospa nyha onkin sitä dataa meidän aivoistamme, joka on turhaa ja näinmuodoin poistettavaa? Minulla on koneellani ohjelma, jonka käynnistäminen muutaman päivän välein pitää pääasiat puhtaina ja poistaa kaiken tarpeettoman. Ei kuitenkaan tämäkään teoria tunnu uskottavalta, kun monen operaation jälkeenkin muistan vielä miten katkaisin ompelukoneen neulan lähes tahallani jollain kurssilla. Olen oppilastoverilleni kiitollisuudenn velassa, ettei hän käräyttänyt minua opettajalle. Kiitos Jaska! Vai olisiko ollut koko myöhempää elämääni ajatellenparempi kantaa hetken julkista häpeää kuin muistaa sitä vielä yli viidenkymmenen vuoden jälkeen? Olisiko niin, että meillä ei ole salasanaa oman elämämme varmuuskopion kopelointiin?

Nyt olisi fyysisen heikkouden kohdattua sopivaa paneutua hengellisiin. Koska Paavali kerskui heikkoudestaan siksi, että Jumalan voima tulisi hänessä suureksi. Tänä aamuna heräsin suonenvetoon eli kramppiin oikeassa pohkeessani. Ylösnoustessa sitten kävely on vähän vaivalloista, kun siitä jännitystilasta seuraa aina sen pohjelihaksen särkyä ja kävelyarkuutta.En tosin ole vielä oppinut Paavalin tavoin kiittämään kivuista. Eivät ymmärryslaitteeni toimi tavallista terävämmin, kun joku paikka sattuu. Kuitenkin uskon, että niistelyn ja yskimisen myötä jotain turhaa saan jättää taakseni ja joskus avautuvat viheriäiset niityt! Ei, kun syömään ja juomaan raikasta vettä! Mitäpä muuta tässä enää tarvitaan?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s