Luvattu maa

26102013261Vanha tarina kertoo tsaarista, joka lupasi kiitollisuuden osoituksena hyvätekijälleen maata niin paljon mitä ehtii vallata auringon nousun ja laskun välillä. Alkupisteeseen lyötiin paalu ja maata paalutettiin miehen jäljessä työ jatkui joustavasti iltapäivään ja iltaan asti. Aina löytyi uusia hyviä kohtaita, jotka piti saada mahtumaan siihen luvattuun maahan. Aurinko alkaa painua horisonttiin, kun mies huomaa tilanteen vakavuuden. Kaikki voimat ponnistaen hän ryntää kohti alkupistettä. Auringon viimeisten säteiden sammuessa sammuu myös miehen haave vain muutaman metrin päähän alkupisteestä. Tämän olen kuullut jossain hämärässä historiassani ja saattaa olla, että väritys ei ole ihan alkuperäinen.

Raamatussa on pitkästi kertomusta luvatusta maasta. Miten se luvattiin ja kenelle. Siellä kerrotaan myös miten siitä vapaaehtoisesti luovuttiin. Luopuminen tapahtui ruuan puutteen vuoksi. Vaikka oli nähty nälkää, niin neljänsadan vuoden aikana syntyi myytti Luvatusta maasta. Meillä on jossain maa, joka vuotaa maitoa ja mettä. Olisikohan niin, että näillä tarinoilla oli samaa hoitavaa merkitystä kuin oli orjuuden aikana negrospirituaaleilla. Tarinoiden sepittely toi toivoa toivottomuuteen. Heillä oli myös esi-isän luuarkku, joka perimätiedon mukaan piti ottaa mukaan poislähdettäessä. Vanhalle papalle oli annettu lupaus, ettei hänen luunsa jää vieraalle maalle. On vaikeaa kuvitella, että he elättivät toivetta päästä pois orjuudesta. Eihän tavallisella tiilentekijällä ollut tietoa, missä se maa on ja miten sinne päästään.

Yksi mies kuulee Herran äänen. Hänelle sanotaan: Mene vapauttamaan Minun kansani. Luulen, että äänen kuuleminen oli tyrmäävä kokemus ja toimeksianto mahdoton. Miten minä saan edes oman kansani uskomaan, että lähteminen on realismia? Miten saan Faaraolta luvan viedä maasta hyödylliset siirtotyöläiset pois. Siinä oli kaksi mahdotonta asiaa, joita ei voinut ihmisviisaudella toteuttaa. Vain yliluonnollinen Jumala voi ratkaista mahdottomat ongelmat omalla suvereenilla tavallaan.

Kun sitten tultiin maan rajalle, niin Herra antoi strategisen toimeksiannon. Mihin jalallanne astutte, se on teille tuleva. Hän lupasi myös ajaa siellä asuvat kansat pois tieltä. Erikoisin asia oli käsky ympärileikata kansa lähes ensimmäisenä toimenpiteenä joen ylittämisen jälkeen. Tuntuu ihmeelliseltä, että miksi. Miehet olivat toimintakyvyttömiä ainakin kolmen vuorokauden ajan. Eikä kukaan hyökännyt heidän kimppuunsa.

Siis ihmiset lupaavat asioita lapsilleen ja lastenlapsilleen, mutta kaikki lupaukset eivät toteudu. Ihmisen lupaukset ovat usein häilyviä ja hataria niinkuin siitä tuohisesta sormuksesta on laulettu. Olen kuullut tai lukenut tarinan isästä joka laajoin kaarin veteli kuvioita piipunvasi sojottaen. Tämän sinä saat, kun minusta aika jättää. Poika luuli jotain muuta, mutta se perintö oli juuri se piippu.

4 ajatusta artikkelista “Luvattu maa

 1. EmmaSofia

  Tekstiäsi ovat usein hyviä, melkein kuin kirjakappaleita ei tavallinen huoleton blogiteksti. Mutta tämä on yksi paremmilta, hauska, helpo lukea ja samoin syvä. Kiitos siitä!

  Vastaa
 2. Paulina

  Kiintoisa blogi, kiitos siitä! Tulin tutustumaan EmmaSofian vinkistä. Toivoisin myös lisää lestadiolaisuutta koskevia päivityksiä, jos saa nöyrimmästi pyytää. 🙂 Pyydän hyvällä asenteella, enkä siksi, että tahtoisin tulla kommenttiosastoon riitelemään.

  Huomasin, että olet käynyt sotilasoppilaitosta Lappeenrannassa, Kanta-aliupseerikoulua. Minun mieheni oli siellä 90-luvulla, silloin laitos oli nimeltään Päällystöopisto. Mies valmistui sitten opistoupseeriksi ja on edelleen sillä tiellä – hän on Turun Vartiolentueessa töissä, tosin sekin yksikkö on äsken nimeään vaihtanut, enkä saa päähäni sitä uutta nimeä. Me olemme molemmat ortodokseja, mutta kaikki kristityt ovat lapsia saman Isän pöydässä.

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s