Miten maa makaa?

Sellainen termi oli käytössä ainakin aiemmin. Miten maa makaa? Näin voitiin kysyä ulkomailta palaavalta. Miten Eurooppa makaa, miten Venäjä makaa, miten Amerikka makaa ja viimein: Miten Suomi makaa. Käsitämme hyvin, että maa pysyy paikallaan ja vain sen tallaajat vaihtuvat, Maan makaamiseen vaikuttaa paljon se, minkälaisilla kengillä sitä tallataan. Viimeiset vuosikymmenet ovat olleet levottomia. Maata on mullistettu monilla erisuuruisilla uudistuksilla. Vanhasta elämästä olen oppinut ja vielä varmemmin vakuuttunut, että uudistus-sanana ei merkitse läheskään aina jotain toimivampaa ja parempaa. Ehkä asia johtuu siitä, ettei kaikkiin uudistuksiin ole toimivaa tietokonetestasusmallia vaan täytyy suorittaa ihmiskokeita.

Ihmiskokeissa on se erikoisuus näissä esimerkiksi eläkehommissa, että seuraukset eivät koskaan tule aiheuttajan kannettavaksi. Jos joku onnistuu taitavalla asiainhoidolla saamaan vaikkapa palkkaansa suuremman eläkkeen, niin ei ole työkaluja oikaista sitä, mutta siitä pidetään huoli, että kaikilta muilta se oikeaistaan ja juuri niiltä, jotka eivät edes voineet asiaan vaikuttaa. Mieleeni tuli Speden elokuvasta kohtaus, jossa hän ojensi elokuvan loppupuolella pahimmalle vastustajalleen tukon seteleitä. Partneri ihmetteli, että mistä hyvästä nämä nyt tulevat? Johon Spede: Paha saa aina palkkansa!

Olisiko nyt niin, että elämme virtuaalimaailmassa. Ei enää ymmärretä, että lyöminen sattuu. Leikkaus köydyttää eikä siihen ole mitenkään vaikuttanut jotkut optio ym ohjelmat, jossa ei enää puhuta miljoonista vaan kymmenistä ja sadoista. Minä olen koittanut miettiä, että mistä ne rahat sitten tulevat, jos ne eivät köyhdytä tavallisia ihmisiä? Tätä en sano kateudesta, koska sen pitäisi olla minulle syntiä, mutta mitä se synti sitten oikein on? Onko ajankohtaista puhua, että synti saa seurauksensa?

Me odotamme suurta herätystä? Onko se niinkuin hengellinen sote, jonka tarpeellisuus ymmärretään, mutta miten me voimme sen toteutumista edistää. No tietenkin lähdemme opintomatkalle katsomaan miten se toteutuu jossain muualla. Katsomme Kiinaan. Filmivälähdykset kertovat miten kiinalaiset elävät herätystä todeksi sellaisena, jonka Jumala on lahjoittanut kovia kokeneelle kansalle. He ylistävät Jumalaa iloiten ja samalla itkien. He itkevät syntejään ja iloitsevat syntien anteeksisaamisesta. Ja sitten ovat valmiita kantamaan seuraukset, jotka eivät ole palkankorotuksia tai vastaavia. Onko niin, että se on sopiva alikehittyneille alueille. He ovat tottuneet itkemään jo muutenkin?

Sitten käännämme katsetta vähän muualle. Ei mitään kiinnostusta, jos puurretaan raamatun sanan kanssa ja pähkäillään sen totuutta, kun siellä vakuutetaan, ettei siitä saa ottaa mitään pois eikä mitään lisätä. Sehän merkitsee useasti vaivannäköä! Pitää olla menoa ja meininkiä. Onko hyvinvointivaltion herätys hyvinvointiherätys? Onko meillä oikeus saada vain lisää iloa ja hyvinvointia ilman syntien itkemistä. Näin meille vakuutetaan, että kun kaikki on valmistettu, niin kaikki on valmistettu. Otetaan kalakukko uunista, niin siinähän ne ovat kompaktissa muodossa leivät ja kalat. Jos alkaa uupua, niin paistetaan lisää. Ehkä Jeesuksen käden siunausta ei enää edes tarvita. Kyllä hienot orkesterit ja artistit ja savukoneet saavat ihmiset liikkeelle ja tunnelman korkealle, mutta onko se tärkeintä asiaa, jota me Herralta pyydämme? Kun pyydämme herätystä?

Minun utopiassani joku korkea-arvoinen herra XX tulisi julkisuuteen ja sanoisi: Olen ahnehtinut rahoja, joita en ole työlläni ansainnut. Aion antaa rahat siihen lastensairaalaan. Aion perustaa muutamia lääkärinvirkoja sinne, missä ei ennestään ole. Ihmiset alkaisivat pyytää anteeksi tekemiään vahinkoja. Töhrijä ilmoittautuisi ja lupaisi maalata töhrynsä piiloon. Perhettään terrorisoineet narsistit ilmoittaisivat jonain päivänä: Tänään isä/äiti tekee parannusta synnistään ja enää en aio kiusata teitä. Moni meistä havaitsisi, ettei se etummainen sija ja paras lepotuoli kuulu automaattisesti minulle, vaan se voisi tehdä hyvää joskus jollekkin toiselle. Vanhemmat ja isovanhemmat sanoisivat: Meillä on aina sinulle suojapaikka, jos sellaista tarvitset eikä sinun tarvitse ansaita sitä millään teolla. Vain siksi, että rakastan sinua Pyhällä rakkaudella.

Piipahdamme parlamentissa. Siellä on välikysymyskäsittelyn keskusteluosio. Muutamia päiviä muutaman kuukauden välein käytetään pelkkään tuloksettomaan tappeluun. Ennalta tiedetään, että homma kaatuu, mutta meneehän siinä muutamia tunteja kallista aikaa asioiden käsittelyyn, josta ei ole mitään hyötyä. Jos ei pysty esittämään parempaa, niin itseä auttaa, kun pystyy sen toisen kelvottomuuden tuomaan ihmisten tietoon ja näin on ilkeys saavuttanut huippunsa. Joistakin tilanteista tulee mieleen hiekkalaatikkoleikit, kun siellä pellavatukkaiset pojat tukka pystyssä hiestä märkinä ja punaposkisina sanailevat ja luulisi, että seuraavaksii tapellaan fyysisesti, mutta onneksi kai vielä on vältytty.Maa siis makaa levottomasti.

Monet yritykset ovat palkanneet sellaisen tykistövääpelin johtajakseen. Hän käski ajaa tykki asemiin. Kun sitten kesti ,liian kauan, otettiin yksi mies pois ja taas koitettiin. Ei tarvinnut montaa ytneuvottelua pitää, kun homma hoitui määrätyssä ajassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s