Kun maa käänsi kylkeä

Vanha elokuva tulee mieleen tai yksi kohtaus jostain kuvasta. Siinä näyttelijä herää ilmeisen raskaan viikonlopun jälkeen keskeneräisestä ruumisakusta. Puitteet ja ilmeisesti olotilakin laittoi hänet pähkäilemään onko hän elossa vai ei. Hän keksi keinon testata asia. Ensimmäiseksi tuli tietysti raikas vesi mieleen. Hän suunnitteli: Kun otan vesilasin käteeni ja juon, jos se menee vatsaan, olen elossa, mutta jos se valuu leuan läpi lattialle, olen kuollut.

Olemme viettäneet tahtomattammekin hyvin raskaan viikonlopun. Jääkiekko on aina elämää suurempaa, aina. Kerta toisensa jälkeen toteamme myös, että sehän on kumminkin vain jääkiekkoa. Uusia kisoja on tulossa. Prosessit ovat merkillisiä. Kisat annetaan pidettäväksi maassa, johon niitä ei olisi ehkä sittenkään pitänyt antaa. Aina nykyisin tai usein nähdään kisat demokratiamissiona, joka paikanpäällä kääntyy vallitsevien olojen hyväksynnän vahvistamiseksi. Nähdään yhtäläisyyksiä menneisiin tapahtumiin, mutta kuitenkaan koko maailma ei syttynyt tuleen, vaikka kisatulet syttyivätkin.

Valveutunut media teki tärkeän palveluksen koko maailman uutisvirralle, kun välitti hihaansa puhuvasta valmentajasta livekuvaa. Kun paljon tehdään juttuja, niin joku osuu nätisti kohilleen. Mieleeni tulee paikallisen valtalehden jutunteko Kultarannan ja Naantalin välillä, kun aikoinaan reumalapsia kuskasimme. Kuvaaja kuvasi varmaan kolme rullaa täyteen ja me kaverin kanssa teimme taidollista työtä, kun luulimme pääsevämme sanomien etusivulle. Mikä pettymys, ei kuvan kuvaa meistä gentlemanninplantuista. Sittemmin on tullut vähän rimaa laskettua, miksi ponnistella tyhjän takia? Siis piti puhua jääkiekosta. Keskisen Euroopan armeliaisuus johti porukkamme armopaloille ja niin liikuttavan lähelle. Vielä jäi tavoitetta. Olihan se armollisuutta, että siellä sai ainakin kävästä muita pelaajia maalivahdille pitämässä seuraa. Olemmehan me harmaapäät tottuneet siihen, että puna-armeija voitti sovan ja jääkiekon kullat pitkän aikaa. Sitten meni miehittään Zässän ja siitä voimaa saaneina voitto meni punakoneelta sivu suun. 

Normaali elämä palaa ei huolta. Monelle oli myös kova koettelemus, kun meppiarmeijaa katsastettiin ja todettiin, että muutama osa pitää vaihtaa. Se on tuo katsastus semmonen, että joskus mennään entisillä ja joskus jouvvutaan uusiin. Se on vähä niinku vormulahommaa, pitää olla ponssaajia, muuten ei oo asiaa. Niin ja nythän oli nuo vormulatkin siis jokaiselle jotakin ja minä vain hikoilin, enkä jaksanut innostua mistään. Äänestämässä käytiin, kun palloiluhallille pääsi autolla, muuten olisi kai jäänyt väliin. Minusta tämä homma on niinkuin sokkopeliä. Emme tiedä edes kaikista mepeistä minkä ryhmittymän seuraan huolitaan ja mitä asioita siellä joutuu ajamaan. Olen siis lain mukaan täysipäinen päättämään äänestämisestä, mutta faktisesti täysi ääliö. En tiedä mitä siellä oikeesti tehhään, semmonen muuttolaatikkohomma siellä kai pelaa, jotakin päätetään tuolla ja jotakin täällä.

Demokratia on hauska eliö. Äänestyskriteerit ovat moninaiset. Kodin perintö on merkittävä, jos se on osattu markkinoida. Joskus on hauska äänestää jotain erikoisuutta. Joskus äänestetään ulkonäön perusteella, joskus sukupuolta. Sitten näistä lujista periaatteista muodostetaan kovia ytimiä, jotka ratkaisevat niitä kordionin solmuja. Kalluppi kyselee heti, että onko seuraavana päivänä ihmiset vielä samaa mieltä, vai tuliko äänestettyä väärin. Poliitikosta tulee helposti tuulenhaistelija, kun kalluppi antaa kansanäänestyksen heti oliko puhe hyvä ja teko oikeansuuntainen. Kuluttajansuoja on heiveröinen, koska lupausten täyttäminen edellyttää ehdottoman enemmistön saavuttamista. Nyt on kuin joulun odotusta. Me saamme monta uutta kansanedustajaa ja ministeriä. Mitähän hyvää on edessäpäin? Suomalaisten menestys on ollut melkein hyvä. On valittu melkein presidentiksi, melkein komission puheenjohtajaksi ja nyt pitäisi saada kultaa niinkuin kiekostakin melkein saatiin. Moni vormula ajaa melkein maaliin. Mitä tuo sana: Melkein tarkoittaa sananahan se on ihan tyhmä vai tuntuuko se vain minusta sellaiselta. Olenko melkein viisas?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s