Pelko

Pelko on aseeni, oli erään kirjan nimi. Kirjailija kirjoitti jännittäviä sota-aiheisia kirjoja ja niissä ryhmissä oli usein vihollisen yhteistoimintahenkilö mukana. Vanhin yhteistoimintahenkilö eli historian quisling oli Juudas Iskariot. Vaatii taitoa ja luonteen lujuutta olla mukana kaikessa ja edistää vastustajan asiaa. Ajankohtainen hämmentäjä on prosessi, joka tekee urakalla rikollista johtavasta poliisimiehestä. Pelko ja epätietoisuus saa ihmisestä otteen, jos viimeinen muistikuva ennen sairaalassa heräämistä on se, että lainvartijan vormussa oleva henkilö tuli samaan yleisövessaan. Pelko alkaa hallita asioita ja ihmisiä, jos paljastuu vaikkapa päiväkodin toimijasta pedofiilisiä ominaisuuksia. Miten tämä kaikki on mahdollista, miten tähän on tultu vai onko tultu vai luulemmeko vaan peloissamme, että paholainen istuu lempikoivumme oksalla. Luonnossa liikkumisen palkkioksi saatan saada punkin nahkaani, joka kantaa jotain hirveää tautia itsessään.

Pelko perheissä ja läheisissä ihmis-suhteissa on tuhoava ja paljon kaunista särkevä kuin hämähäkin seitti, joka kietoo ensin yhdellä rihmalla ja, kun siitä yrittää vapautua niin havaitsee kohta olevansa liikuntakyvyuttömässä tilassa. Eri yhteisöissä on pelottavia ihmisiä. Pelottavuus ei riipu pelottavasta ulkonäöstä eikä jatkuvastii uhkaavasta käytöksestä. Pelko ei riipu mistään järjellisestä asiasta. Pelko on sielunvihollisen ase särkeä ihmistä ja hänen suhteitaan ympäristöönsä. Missä pelko on kokonaan poistettu, se voi tapahtua kahta tietä. Se voi tapahtua paatumuksen tietä, josta monet väkivaltarikolliset ovat kertoneet. Monet ovat joutuneet pelkäämään väkivaltaista isäänsä tai isäpuoltaan. Omassa ahdingossaan väkivaltaa paetessaan monet ovat luvanneet itselleen, että kehittävät tulevaisuuden, jossa ei pelko enää hallitse. Pelon voi poistaa tulemalla itse niin kovaksi, ettei tarvitse huomioida enää toisen ihmisen voiman vaikutusta.

Toinen tie on raamatun mukainen, jossa saadaan tulla suoranaisesti Isän syliin, jossa täydellinen rakkaus poistaa pelon. Ehkä kuitenkin on vielä pitkä matka sellaiseen Hengenvuodatukseen, jossa jokainen osaa arvostaa itseään kohtuullisesti ja näin muuttua rakastavaksi lähimmäiseksi. Meillä monilla on sukupolvien takaa sellaista auktoriteetin vääristymää, että olemme joutuneet pelkäämään joitakin asioiden julkituloa isän tai äidin tietoon. Olemme monet lapsena saaneet sellaisen käsityksen, että onnistuneena olen rakastettu. Epäonnistumiset kannattaa salata, ettei joudu kärsimään. Aiemmin voi joutua kärsimään ihan kivuliaista käsittelyä, joka nyttemmin on määrätty laittomaksi. Jos sellainen salailukulttuuri pääsee valtaamaan ihmisen ja halvaannuttamaan minäkuvan, siitä ei tahdo päästä koskaan vapaaksi. Ei koskaan kasva isänsä tai äitinsä kanssa tasaveroiseksi, vaan aina on tavallaan vastuuvelvollinen tekemisistään.

Joskus oli sellainen käsitys vallalla varsinkin uskovien keskuudessa, että lasten tulisi tuottaa kunniaa vanhemmilleen. Niistä asioista kertovat valkolakkikuvat piirongin päällä ja kultalyyrat äidin rintapielessä. Menestyneitten maailmassa einiinmenestyneet kutistuvat aina vain pienemmiksi ja ongelmat kasvavat huimiin mittasuhteisiin. Kunpa nyt kukaan ei kysyisi, miteen sinun lapsesi? Niin olisi todella epämukavaa selitellä, että poika tai tytär tuplaa luokkansa.  Me voimme siis puheillamme ja käytöksillämme tehdä pahaa lähimmäisillemme tuntematta siitä koskaan mitään tuskaa. Olenhan vain totuudentuoja. Ihmisen pitää ilmeisesti tehdä ainakin puolet elämästään mokia, joita sitten sen toisen puolen joutuu suremaan. Ilmeisesti kuitenkin on armoa, jos saa surra. Pahempi on tilanne, jos on aina ollut oikeassa tai täyttää vanhemmiltaan saamiaan luonteenpiirteitä. Siis omalle luonteelleen ei voi mitään, paitsi, jos uskossa kasvaminen lähtee käyntiin jossain vaiheessa elämää ja Pyhä Henki tulee hallitsemaan. Sitä me tarvitsemme ja sitä kannattaa rukoilla.

Monen mielestä pelottava voi olla harmaatukkainen mummo, joka on tottunut saamaan tahtonsa läpi. Onko todellista aihetta, vai onko se laiskuutta, ettei asian juuria koskaan pystytä tutkimaan. Olen ollut tilanteessa, jossa kuulin, että mummo määrää kaikki asiat eikä muilla ole mitään sanomista. Kun sitten tämä mummo saapui paikalle, hän valitti, että hän on joutunut hoitamaan kaikkia asioita, kun kukaan ei ole ottanut vastuuta mistään.  Ota näistä selvää??? Kasvun tielle olisi hyvä lähteä Jumalan sanan opettamana.

3 ajatusta artikkelista “Pelko

 1. Voitto Aaltonen

  Pelko on kaiken pahan alku ja juuri. Pelko on sotien siemen, tappeluun viettelijä, ahneuteen pakottaja, haarniskaan pukija, vihaan ja vainoon yllyttäjä. Se ympäri käy kuin jalopeura, etsien kenet se voisi niellä.
  Jos esimerkiksi raamatussa paholaisen ja perkele sanojen tilalle vaihdetaan sana ”pelko”, niin koko raamattu aukeaisi ihmisille selkeästi ymmärrettävämmäksi.
  Pelko on uskon vastakohta ja voidaan Paavalin ilmaisua mukaellen ilmaista näin:
  Usko on luja luottamus siihen mitä toivotaan.
  Pelko on luja luottamus siihen mitä pelätään.
  Eli perimmältään raamattu on entisaikojen psygologian oppikirja vanhoja myyttejä soveltaen.

  Vastaa
 2. Voitto Aaltonen

  Pelko on kaiken pahan alku ja juuri. Pelko on sotien siemen, tappeluun viettelijä, ahneuteen pakottaja, haarniskaan pukija, vihaan ja vainoon yllyttäjä. Se ympäri käy kuin jalopeura, etsien kenet se voisi niellä.
  Jos esimerkiksi raamatussa paholaisen ja perkele sanojen tilalle vaihdetaan sana ”pelko”, niin koko raamattu aukeaisi ihmisille selkeästi ymmärrettävämmäksi.
  Pelko on uskon vastakohta ja voidaan Paavalin ilmaisua mukaellen ilmaista näin:
  Usko on luja luottamus siihen mitä toivotaan.
  Pelko on luja luottamus siihen mitä pelätään.
  Eli perimmältään raamattu on entisaikojen psygologian oppikirja vanhoja myyttejä soveltaen.

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s