Hiirikäden makuuhaava

Makuuhaavalla on nykyisin joku hienompi nimi, mutta nyt en tähän hätään muista. Muistan vuosikymmenien takaa miten sairastavan isäni lonkkien ja lantioluun kohdalle selkäpuolelle alkoi ilmaantua punertavaa väriä, joka levisi ja tuli ikävämmän näköiseksi ja kivuliaaksikin. Ilmiö johtuu paikallaan makaamisesta ja kudosten heikkenemisestä, vaikka asentoa vaihdetaankin aina välillä.

Piti oikein ryhtyä miettimään miten kauan minulla on ollut intiimi suhde hiireen. Muistan viimeiset kertausharjoitukset, joissa vielä jotain hommailtiin, silloin oli jo peeseet tulleet kuvaan mukaan. Silloin vielä oli sellanen plootu, jossa oli jotakin kuvioita ja hiiren nokkapuolella oli sellanen pleksitähtäin ja sillä ikäänkuin ammuttiin niitä merkkejä Suomen karttaa markkeeanneeseen kuvioon näyttöruudulla. Näytötkin olivat sellaisia kunnon möhkäleitä. No siihen en koskenut. Kunnioituksesta mykkänä katselin, miten aseveljet kävivät pikkuista tilannekatsausta valvonnassamme olleelta alueelta.

Minun hiirikäteni on siis oikea käteni. Se on palvellut minua näissä tietotekniikan taisteluissa vaihtelevasti. Ensimmäinen nolo muisto sijoittuu vaimoni sisaren mäcciin. Se oli hieno kone ja hän antoi minulle luvan kokeilla vähän sitä. Hän ei tiennut minkälaisen ketjureaktion hän käynnisti. Kone oli lopulta niin solmussa, ettei se enää totellut minua lainkaan. En kuitenkaan onnistunut tuhoamaan hänen laajaa tietokantaansa. Varsinaisen hiirenkäytön kokemukseni hankin siis vaimoni työpaikalla, joka oli hankkinut useampia koneita ja koulutti näkövammaisia tietotekniikan käyttäjiksi. Ensimmäiset sormiharjoitukset olivat pasianssia.

Joitakin aikoja harjoitin säännöllistä keskustelua näkövammaisten suljetussa postipiirissä uskonto-alueella. Joiedenkin elämässä olin mukana lähes viimeiselle rajalle, kun tuoni niitti viljaa.
Tuhansia tunteja on kulunut siihen, että olen yrityksen ja erehdyksen kautta päässyt hiukan ymmärtämään koneen hyödyntämistä tekstin tuottamiseen ja kuvien käsittelemiseen. Joitakin omia videoiotani olen koittanut vähän editoida, mutta aikaa kuluu todella paljon. Eikä jälki ole niin sujuvaa kuin elokuvissa. Kyllä ammattilainen on ammattilainen tässäkin. Minun oikean kämmeneni oikea reuna läheltä rannetta kipeytyy ajoittain, joten se on painehaavauman ensioire.

Joidenkin vaiheiden kautta tulin sitten ajankohtaan, joss piti alkaa blokata. Olen kokeillut eri tyylejä ja aihealueita. Aluksi oli hauskempaa ja muistoihin keskittyvää ja minulle ihan mukava lukijakunta ehti muodostua. Joitakin menneitä kokemuksia kirjoittelin puhdistautumismielessä. Sain siis itselleni mielenrauhaa, kun kelasin asioita, jotka olivat jollain tavalla erityisiä. Lopulta oli sisäinen pakko siirtyä käsittelemään uskoon liittyviä kysymyksiä Vanhetessa asiat pelkistyvät ja vain tärkeät jäävät.

Usko on nykyisin tärkein asia, siitä elän ja siitä haluan keskustella. Toinen on rauha ja harmonia kotonani. Kolmas on nousevat sukupolvet. Sukupolvien välisen kuilunkin olen löytänyt. Valtio hemmottelee minua säännöllisellä toimeentulolla ja sitten vain eletään ilman suuria tapahtumia. Kun seuraan naamakirjaa, havaitsen monien tehneen monta isoa juttua sinä aikana, kun minä olen vain hikoillut, syönyt , juonut kahvia, saunonut ja murjassut pari plokia. Miten he jaksavat?
Yhden asian olen myös havainnoinut. Se olisi korvasyyhyyn saarnaaminen. Lukijatilastot ovat osoittaneet, että vakava asia ei ole muotia nykyisin, eikä sellaista viitsi lukea, koska siitä voi tulla vaivaa. En kuitenkaan halua valitella. Itseni iloksi näitä sopertelen, ja olen iloinen, jos joku sana tapaa jonkin toisen ihmisen.

Ei mitään uutta auringon alla. Nuorisosta ollaan huolissaan ja syytä on ollakkin, sen todistaa omat kokemukset vuosikymmemnien takaa. Kuitenkin aina on noussut sukupolvet joista huolestutaan ja jotka huolestuvat. Aika on kuin venäläinen maatushka-puunukke. mummon sisältä tulee toinen mummo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s