Kiusaus

Tämä lienee kolmas yritys, kun alan kirjoittaa aiheesta. Ehkä tässäkin on tullut esille kiusaus, joka on vienyt pois aiheen ääreltä. Ehkä kiusaus onkin asia, joka sotkee rationaalisen toiminnan ihmiseltä. Joku tarina alkaa sanoilla: Eräänä päivänä päätin pestä autoni… Päivä kului ankarassa hyörinässä, mutta illalla auto oli yhä pesemättä ja moni muukin asia rempallaan.

Joudun tässä kohtaa paljastamaan omasta elämästäni, että työperäinen stressi voi myös viedä ihmisen tilaan, jossa ei kiireestä huolimatta synny paljonkaan tuloksia. Olisiko siinä kiusauksen yksi ilmentymä? Niin pitkälle en ehtinyt päästä tutkimuksessani, että voisin vastata asiallisesti. Kesken kaiken heräsi ajatus, että kiusaus ei olekkaan niin yksioikoinen asia. Olisiko niin, että on olemassa inhimillisesti ajateltuna positiivisia ja sitten negatiivisia kiusauksia?

Me tunnemme raamatun kertomuksista Jeesuksen kiusaukset. Johannes Kastaja kastoin Hänet ja samassa yhteydessä Hän sain näkyvällä ja kuuluvalla tavalla suoraan Isältä toimeksiannon ja valtuutuksen. Näin ainakin vaikttaisi, kun ääni kuului ja kyyhkynen laskeutui. Raamattu ei ihan tarkasti kerro kuulivatko kaikki äänen ja oliko siinä muita paikalla kuin Johannes ja Jeesus. Kuitenkin heti perään alkoi ankara kamppailu paastoten erämaassa. Siellä ankarimman hädän keskellä ilmestyy esittelijä, joka tarjoilee asioita. Jos katsomme muutamaa faktaa. He olivat autiossa paikassa kahdestaan. Ei siis olisi todistajia, jos lankeemus olisi tapahtunut. Mikä esti? Ehkä Pojalla oli niin tiivis suhde Isään, ettei ollut mahdollista neuvotella salaa. Jeesuksella oli varmasti heikko olo. Olihan paaston loppu käsillä ja sitä oli kestänyt jo yli kuukauden. Kiusaus oli vahvistaa itseään sopimattomasti, mutta inhimillisesti nopeasti ja kieltäytyminen oli järjen vastaista selkeästi.

Toinen asia oli kunnian ja vallan tarjous! Siinä on kiusaus, jota vain harvat voivat vastustaa. Olisi se niin mukavaa, jos olisin suosittu ja huomattu kuitenkin ilman julkisuuden kiroja. Ihmismieli on sellainen, että joitakin se pienentää sellaiseksi, että pitää hävetä itseään ja koittaa aina piiloutua jonnekkin. Joku saa taasen ylimääräisen annoksen julkisuushuumaa. Tunnustan osuuteni tässä asiassa jota nykyisin hiukan häpeilen. Miten Jeesus vastusti kiusauksia? Hän käytti Hengen miekkaa eli Jumalan sanaa. Siinä on meille jokaiselle esikuva. Aivan kuin Joosef nuorukaisena joutuu naisen ahdistelemaksi. Hänkin muistaa Jumalan ja vetoaa siihen, ettei voisi rikkoa Jumalaa vastaan sillä tavalla.

Olen kuluttanut aikaani kuunnellen joitakin viime vuosituhannen ulkomaalaisia julistajia. Joku heistä kuvaili syntiä välimatkana Jumalaan. Tuhlaajapoika lähti loittonemaan Isän kodista ja joutui kauas. Kaikki lähtee kiusauksesta. Jos suostumme miettimään sanan vastaista ajatusta, niin siinä tapahtuu kiusauksen selkein ilmentymä. Ensin sanan vaikutus hiukan haalenee ja kiusaus alkaa tuntua mahdolliselta jopa houkuttelevalta. Loittoneminen Jumalan sanasta tuo selkeästi vetovoimaa synnin puoleen, kunnes tulee lankeemuksen eli toteuttamisen aika. Kun Jumalan voima vähenee, niin vastustuskyky vähenee samalla ja lihallisuus vie lopullta voiton tilanteesta ja silloin astuu kuvaan veljien syyttäjä.

Tässä netin äärellä on tällainen kiusauksen mahdollisuus käsillä. Minä olen asentanut virustorjuntaan sellaiset suodattimet, etten voi tapaturmaisesti joutua ihan mahdottomille sivuille. Kuitenkin asioita vilahtelee sillä tavalla, että joku koukku pyrkii tarttumaan lihallisuuteen ja alkaa hivutustaistelu. Siinä voi tuntea kahden voiman välisen ristiriidan ja siinä olemme valinnan paikalla. Jospa aina tiedostaisimme valinnan ja vaihtoehtojen seuraukset!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s