Kipupumppu

Näen vieläkin silmissäni sairaalavuoteessa makaavan henkilön. Hän on haurastunut ja riutunut. Pienellä pöydällä raksuttaa laite, joka annostelee kipulääkettä lääkärin määräämällä tavalla. Laitteesta menee ohut letku jonkinlaiseen vermeeseen, joka on liitetty sairaana makaavan suonistoon. Koko systeemin tarkoitus on auttaa selvästi jo poislähtijäksi luokitellun henkilön muuton odotusta. Kun siinä istun ja puhelen lähinnä itsekseni, vastauksen antamiseen joka kysymykseen eivät voimat enää riitä. Vierailun aikana käy hoitohenkilö tarkistamassa hurahtelevan laitteen toiminnan ja kertoo samalla seuraavista toimenpiteistä, joita hyvän elämän tarkoituksessa suoritetaan. On kyse siis kivun lievittämiseen tarkoitetusta aineesta. Jonkinasteisesta huumausaineesta. Nimeä tai koostumusta en tiedä, mutta tässä tapauksessa se on siunattu apu.

Nykyisin on hyvin pinnalla tapaus aarnio. Hän on jo pitkään vangittuna ollut huumausaineyksikön johdossa ollut henkilö, joka median mukaan on toiminut rajan molemmilla puolilla ja saanut kummastakin roolistaan parhaita paloja. Aika ja syyttäjä näyttävät aikanaan mikä oli totta ja mikä ei. Nyt on kyse samojen aineiden toisesta käytöstä. Lääke, joka auttaa sairasta parempaan olotilaan, tekee terveestä vakavasti sairaan ja vie viimein kurjuuteen ja rajan yli Molemmissa tapauksissa on siis sama lopputulos. Yhden moralisoivan kysymyksen voisi tehdä! Miksi sama teko on toisaalta kirous ja toisaalta siunaus? Olisiko vastauksena kelvollinen: Motiivi ratkaisee?

Mitä opimme tästä eli geometrian termein MOT? Esitetään väittämä ja erilaisilla pisteillä ja janoilla ja kulmilla todistetaan väittämä oikeaksi ja lopulta vastaus päättyy toteamukseen: Mikä oli todistettava. En ole varma meneekö se näin, mutta lapsuudesta muistan kuulleeni sisarusteni pähkäilevän näitä näillä termeillä. Päätellessäni muiden mukana vuotta 2014, mietin kulunutta aikaa. Miten uskovan näkökulmasta katsottuna iltarusko alkaa häämöttää. Ajan pimenemisen merkit ovat vahvana tiedotusvälineissä. Luonnonkatastrofeja ja synkkeneviä talouslukuja, riitaa ja sotaa kaikkialla. Kristikunta kuohuu kuin saduista tuttu noidan pata jota hän hämmentää. Siitä nousee höyryä ja sen mukana kuin saippuakuplia. Olemmeko tulleet aikaan, jolloin ihastelemme niitä kuplia miettimättä mitä keitos sisältää?

Miten herätysliikkeetkin ovat tulleet ensin riitautettuina kansankirkon taholta ja joku on itse riitauttanut itsensä. Sen lisäksi on riitauttamista sisäisesti. Yksi ja sama julistus tekee yhden iloiseksi ja vahvistuneeksi jopa lähes röyhkeyteen saakka. Sama sana saa toisen sairastamaan ja joutumaan hengenahdistukseen niin, että on mentävä ulkoilmaan välillä saamaan happea. Raamatusta sen voisimme lukea. Jeesus sanoi: En minä tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan! Mitä Hän siis toi, kun Hän toi miekan? Hän toi totuuden! Mikä on totuus? Siinä vanha kysymys!

Otan esimerkin omasta vaihtelevasta elämästäni. Eräänä päivänä kotiini ilmestyi kotikylän poliisi Haapala nimeltään. Hän alkoi kysellä olenko ollut liikkeellä Tampereen suunnalla kuorma-autolla. Hän kertoi, että ehkä huomaamattani olen aiheuttanut liikenteessä haittaa toiselle autolle Aitolahden ja kaupungin välillä. Muistin tapauksen ja tunnustin näin olevan. Nyt tunnustan, että sen verran valehtelin, että olin yksin liikkeellä. Tampereella raastuvassa sitten asia puitiin. Minua vastaan annettiin kaksi todistajalausuntoa. Ensimmäinen kertoi, että tämä kuorma-auto seurasi pitemmän aikaa ja viimein alkoi ohittaa. Kuitenkin ohituksen kestäessä vastaan tuli auto, jota tämä kuoma-auto väisti samalle kaistalle ja samalla hipaisi lavan syrjällä henkilöauton lokasuojaa. Toinen todistaja kertoi kuorma-auton lähestyneen hurjaa vauhtia ja ohitustilanteessa suisti heidän autonsa lähes ojaan. Se on merkillinen tunne, kun on syyllinen, mutta syyte on osittain väärä. Maksoin siinä heti määrätyn korvauksen vahinkoa kärsineelle, mutta kiihtyneessä mielentilassa sanoin myös, että olisitte laittanut linnaan, juttu olin niin paha.
Tapaus oli sellainen, että köröttelin sen auton takana noin neljääkymppiä. Sitten yritin ohitusta, mutta en osannut kokemattomana käyttää auton ominaisuuksia hyväkseni ja kiihdytys oli liian hidas. Tyhmyydestä sakotetaan ja sakotettiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s