Täysi Jumala

Miten täysi Jumala tuli esille? Me helposti sekotamme jumaluuden ja ihmisyyden. Me puolustaudumme esikuva-asiassa: Hänhän oli Jumala! Käyttäytyikö Hän niinkuin Jumala, jatkuvasti? Ei käyttäytynyt! Hän vaelsi niinkuin ihmiset paljolti jalkaisin. Hän ratsasti todistettavasti aasilla ainakin kerran. Hän väsyi ja janosi! Eivätkö nämä ole inhimillisiä asioita? Käyttikö Hän Jumaluuttaan itsensä hyväksi? Ei käyttänyt! Jos Hän olisi täällä, sanelisiko Hän lottonumeroita ystävilleen? Ei sanelisi, koska sillä tavalla rikastunut ihminen ei olisi Hänestä enää niin riippuvainen. Hankkiko Hän itselleen kannattajia keinolla millä hyvänsä? Ei hankkinut. Kun suurin osa oli lähtenyt, Hän kysyi opetuslapsiltaan: Tahdotteko tekin mennä pois? Hän ei siis ainakaan julkisesti liikkunut lentämällä teräsmiehen tavoin. Ei imaissut kaivosta vettä janoonsa käsiä käyttämättä, vaan pyysi naiselta: Anna Minun juoda!

Syntymä oli yliluonnollinen, joka puhui asian tietäville Jumalallisesta alkuperästä. Sekään ei kuitenkaan vakuuttanut perhettä pysyvästi ja peräänantamattomasti Hänen olemuksestaan. Muistamme pitkän ja uuvuttavan kokoussarjan jälkeen omaiset tulivat hakemaan Häntä lepäämään, koska vauhti tuntui olevan liiaan kova. Kaksitoistavuotiaana Hän keskusteli parhaiden teologien kanssa kirjoituksista tasvertaisesti, mutta sekään ei antanut pysyvää merkkiä. Johannes Kastaja oli saanut yhtenä toimeksiantona kastamalla selvittää kuka Hän on, kuka on Herramme Valittu. Johannes sai selkeän merkin, mutta myöhemmin epäili ja lähetti kysymään: Oletko se Sinä? Epäilys oli siis jokapäiväistä leipää ihan sisäpiirissäkin. Kansa ei tiennyt mitään aluksi. Hän tuli tunnetuksi sairaiden parantajana. Onko se ihme? Vain osittain, koska lääkärin taidot parantavat monia sairauksia ja osan parantaa aika.

Miten Jumaluus sitten ilmeni? Opetus autuudesta oli sikäli yliluonnollinen, että sellaista kokonaisesitystä ei kukaan ollut esittänyt Häntä ennen. Meren tyynnyttäminen oli ihme, koska luonnonvoimat eivät tottele ihmistä. Veden päällä käveleminen onnistui vain Häneltä ilman häiriötä.
Riivaajasta vapauttaminen oli yliluonnollista. Hän antoi käskyn ja voiman läheteilleen parantaa sairaat ja tallata vihollisen voimaa. Ruokkimisihmeet. Silloin Jeesus tuskastui, kun sekään ei vakuuttanut. Nimittäin siinä oli edellä Jeesuksen kehotus: Antaka te heille syödä! Pietarin teloman korvan korjaaminen. Elämän viimeinen Jumalallinen teko on lupaus ryövärille.

Mikä on tämän tutkimuksen opetus? Suurimman osan Hän eli ja toimi Pyhällä Hengellä täyttyneenä ihmisenä. Vai osan Hän teki Jumalallisella voimallaan, vain vakuuttaakseen omiaan ja vahvistaakseen heidän uskoaan. Inhimillisen toiminnan suuri osuus vaikutti opetuslapsiin sikäli virheellisesti, että he näkivät menestyksen avaimet, kyllä hekin aikoinaan tallasivat käärmeitä ja skorpiooneja. Vielä lopuksi he kysyivät: Mitä me tästä hyödymme? Onko tämä joskus myös meidän kysymyksemme?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s