Barabbas

Matteus 27: 19. Mutta kuin hän tuomio-istuimelle istui, lähetti hänen emäntänsä hänen tykönsä, sanoen: älä sinä mitään tee sille vanhurskaalle; sillä minä olen paljon kärsinyt tänäpänä unessani hänen tähtensä.
20. Mutta pappein päämiehet ja vanhimmat yllyttivät kansaa anomaan Barabbasta, mutta Jesusta hukkaamaan.
21. Niin vastasi maaherra ja sanoi heille: kumman näistä kahdesta te tahdotte, että minä päästän teille? mutta he sanoivat: Barabbaan.
22. Pilatus sanoi heille: mitä siis minun pitää tekemän Jesukselle, joka kutsutaan Kristus? Sanoivat he kaikki hänelle: ristiinnaulittakaan.

Kun olemme katselleet Jeesuksen kahta luontoa, meidän on välttämätöntä katsoa opetuslasten ohella muita asiaan vaikuttavia henkilöitä. Vallankäyttäjiä oli kolme. Ensiksi Pontius Pilatus ylimmäinen maallisen vallan käskynhaltija. Hänellä oli armeija ja valta käyttää sitä järjestyksen pitämiseen. Toinen oli Herodes, joka ei ollut edes israelilainen vaan edomilainen. Hän oli saanut kuninkuuden juonittelulla. Viimeisen, mutte ei ehkä vähäisimpänä oli papisto ylipapin johdolla. Oli vielä kansa, jonka tehtävänä oli huutaa mitä heidän käskettiin huutaa.

Miksi sitten Barabbas eikä Jeesus? Pilatuksella oli perheongelma, mutta oli myös hallinnollinen ongelma. Perheongelma sai väistyä poliittisen ongelman tieltä, vaikka se voisi merkitä yöpymistä olohuoneen sohvalla moniakin viikkoja. Palatsin sohvakin olisi parempi paikka kuin mennäkeisarin eteen vastaamaan siihen, että Juutalaisten Kuninkaaksi mainittua henkilöä ei saatu kuriin. Vallanpitäjät tarvitsivat toisiaan. Pilatus asui omassa asunnossaan eikä sotkeentunut paikalliseen teologia kiistelyyn. Herodes ja ylipappi olivat jakaneet vallan niin, ettei kumpikaan astunut toisensa varpaille eikä vienyt kunniaa kansan nähden.

Toisen kerran, miksi Barabbas? Barabbas oli ryöväri, Jeesus oli syytettynä vallan anastamisen valmistelusta. Kun Barabbas vapautettaisiin, niin kansa johtajineen voisi paheksua pahuutta Barabbaassa. Jos Jeesus vapautettaisiin, kansa joutuisi paheksumaan pahuutta itsessään, koska Jeesus oli syytön ja Jumalan Poika.
Barabbas edustaa sielunvihollisen kaikkea voimaa uskonnollisuudesta raakaan synnintekoon asti! Siksi Barabbas on monelle rakas, koska meillä jokaisella on lihassamme Barabbaan henkiystävä. Sielunvihollisella on liittolainen, joka johdattaa työkristillisyyteen ja ihmispalvontaan ja viimein langettaa uskosta kokonaan, koska suorituskristillisyys on raskas taakka. Taakka, jonka vain Ristinkantaja voi ottaa ihmiseltä pois. Ihmisiin luottaminen on raamatun mukaan kirouksen arvoinen asia. Uskon sen koskevan pelastusta, Jos emme saa luottaa veljiin ja sisariin missään asiassa, on helvetti jo maanpäällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s