Lampunjalka

4. Mutta se minulla on sinua vastaan, että olet hyljännyt ensimmäisen rakkautesi.
5. Muista siis, mistä olet langennut, ja tee parannus, ja tee niitä ensimmäisiä tekoja; mutta jos et, niin minä tulen sinun tykösi ja työnnän sinun lampunjalkasi pois paikaltaan, ellet tee parannusta.

Tänään ajattelen juhannusta, joka antaa juhlan aihetta monella tavalla. Erityisesti tuli mieleeni Johannes Kastaja, joka nimenä ja muistikuvana antaa juhlalle nimen ja alunperin myös aiheen. Johannes oli Jumalan lahja vanhemmilleen, jotka rukoilivat ja odottivat perillistä ja tulivat odotuksessaan aina epäuskon rajalle asti. Isä ei saanut kertoa mitä on tulossa, koska hän epäili kai vielä ilmestyksen jälkeenkin. Vasta nimenannossa hän sai sanoa jotain siitä mitä hän oli kokenut ja minkä nimen enkeli hänelle kehotti antamaan.

Johannes oli pappis-sukua ka hänen tiensä olisi pitänyt kulkea sinne esiripun taakse asti ylimmäisen papin tehtävässä isänsä tavoin. Siitä emme paljon tiedä, miksi niin ei käynyt. Hän eristäytyi ja eli poikkeuksellista elämää. Viimein aika tuli täyteen ja hän aloitti huutamisen. Kuulijoita aluksi ei tainnut olla paljon, kun sanotaan, että ääni huusi erämaassa. Herätyksen ajat ovat ensin elottoman erämaan kaltaiset, jossa ääni alkaa huutaa outoa asiaa: Tehkää parannus, jo on kirves pantu puitten juurelle. Se on outo sana, joka kiehtoo oudosti joitakin.

Johanneksella oli kaksi kirkastushetkeä. Hän sai kastaa Herransa ja Messiaansa. Toiseksi hän sai kirkastaa Jumalan nimeä marttyyrikuolemalla. Silloin puhe synnistä oli julistajalle vaarallista. Senhän pitäisi murtaa synnintekijän, kun parannusta huudetaan.

Tänä aamuna tuli , uskon niin, sana Herralta liittyen lampunjalan siirtämiseen. Raamattu puhuu lampun sytyttämisestä ja lampunjalkaan laittamisesta. Se käsittelee elävää uskoa, joka valaisee ympäristöään Jumalan sanaan kiinnitettynä. Eli usko ja tunnustus ovat Kristus kalliolla. Nyt on käynyt tai ainakin käymässä niin, että juhannusta edelleen juhlitaan niinkuin ennenkin, mutta juhlan muodot ovat paljolti juuri niitä, minkä vuoksi Johannes sai päättää päivänsä. Lampunjalka ei ole enää Kristus kalliolla vaan yleisen mielipiteen perustuksella. Kaikkinainen juhlinta jatkuu ja Herodes saa rauhassa olla juhlassa mukana. Samaan joukkoon kuuluu lihallinen suorituskristillisyys. Ei Herodes häiriintynyt siitä silloin eikä häiriinny nytkään. Johannes Kastaja tule takaisin ja tee työsi valmiiksi keskuudessamme.

Mitä on siis ensirakkauden haalistuminen? Onko haalistunut sielujen voittamisen kaipaus. Se ei ole pelkästään syntisen rukouksen rukoiluttaminen, vaan vastaanottaisimme karitsoita, joista kasvaisi Herralle uusi lauma, uusi sukupolvi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s