Järki, tunteet ja usko.

Eräs julistja julisti: Me puhdasoppiset olemme kuivia! Monessa paikassa, missä oppi ei ole niin puhdas, näyttää Pyhä Henki toimivan!  On siis olemassa kuiva puhdasoppisuus ja samalla toisaalla opittomuuden hurmio. Nämä ovat tietenkin kärjistetyt esimerkit. Miten tästä sotkusta saadaan jotain tolkkua, että löytyisi terve taspaino opillisuuden ja karismaattisuuden välillä?

Yksi tapa, ehkä tärkein, on tutustua Jeesuksen elämään. Jeesuksen elämässä on kolme käyntiä Jerusalemissa, joista evankelistat kertovat kukin tavallaan. Miksi Jerusalem on tärkeä? Siksi, että se on hallnnon keskus! Ihmisruumiissa se tarkoittaa päätä, joka sisältää aivot. Siellä tapahtuu sekä maallinen, että hengellinen ajattelu. Sieltä pitäisi viisaus kaikkiin tilanteisiin.

Ensimmäinen käynti oli ympärileikkaus temppelissä ja Simeonin siunaus. Hänen vanhempansa halusivat, että poika tulee osalliseksi siitä uskosta joka Jumalan kansalla oli. Seuraava oli 12 vuotiaana, jolloin oli Hänen aikansa käydä lapsuudesta nuoruuteen. Sitä sanotaan nykyisin bar mitsvaksi. Sen jälkeen Hän alkoi oppia lisää kirjoituksista, jotka Hän hallitsi suvereenisti, niinkuin myöhemmin tulee esille. Hänet kastettiin Jordanilla, joka on siis tapahtunut Jerusalemin ulkopuolella ja siitä alkoi Hänen varsinainen työnsä. Hän kulki maaseudulla opettaen ja tehden hyvää ihmisille. Hän valitsi itselleen opetuslapset ja valmensi heitä tulevaa varten. Jossain vaiheessa Hän sanoi kansalle: Ette tuleet Minua kuulemaan, vaan siksi, että saitte syödäksenne. Liian moni tykkää siitä mitä Hän voi antaa maallista hyvää.

Viimeinen matka Jerusalemiin on tärkein. Silloin Hän tulee juhlittuna sankarina Jerusalemin portille asti. Siinä suurin osa Hänen seuraajistaan kääntyi pois pelon tähden. Hän puhdistaa temppelin eli tuomitsee vakiintuneen velton Jumalan palvelemisen, joka oli vakiintunut. Tämä aiheutti vihaa ja lopulta kuoleman. Mitä tämä sitten merkitsee ihmiselle? Uskovaan kotiin syntynyt saa opetusta ja aikuisuudessa voi tulla opillisuuden aika. Mikään ei paina muu mitään kuin puhdas oppi niin karuna kuin ikinä sen voi julistaa. Joku sanoi, että sen asian pitäisi siirtyä sydämeen, eli pitäisi tulla rakkaus ja muut myönteiset tunteet mukaan. Siinä voidaan ampua yli niin, että kaikki kelpaa mikä tuntuu hyvältä. Nyt pitäisi vielä tapahtua yksi siirto niin, että usko nousisi takaisin päähän. Eli Pyhän Hengen valaisema järki eli ajattelukyky muuttuu hengelliseksi ymmärrykseksi. Silloin tunnetaan tunteita ja niitä pystytään hallitsemaan ja erittelemään johonkin rajaan asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s