Pääoma

Katsoin aamulla peilistä parrakasta miestä. Siitä lähti sitten ajatukset harhailemaan. Mieleeni tuli Marxin veljeksistä nimenomaan Karl. Hän oli tunnetusti myös parrakas. Tosin pakko tunnustaa, että hänen partansa ainakin kuvissa on muhkeampi. Hän kirjoitti teoksen: Pääoma, jonka sisältöä en tunne. Pääomista puhutaan nykyisin paljon omasta ja vieraasta. Mitä sitten on vieras pääoma? Lainattua vai varastettua? Ei kai se kovin kauan ole vierasta, kun sen lompsaansa saa. Joskus sanotaan, että sotkeentuvat omat ja vieraat varat. Onhan se luonnollista, jos kaikki on samassa taskussa, niistä harvoin näkee, että tämä tuntuu niin omalta. Korvamerkeistä myös puhutaan, mutta en ole vielä nähnyt lovia muualla kuin lenkkipolun levähdyspenkin reunassa. Miten sattuukin olemaan ihan kunniallisilla ihmisillä puukot mukana, ehkä juuri loveamista varten. Naantalinkin pömpelissä on Peppe käynyt ja nykertänyt siihen kunnon jäljet.

Pääoma voisi olla vaikkapa kulttuuria. Slaavilainen kulttuuri on hienoa paidat housunpäällä ja tanssii tripaskaa, soittaa balalaikkaa, mutta se on vierasta suomalaisille ei taivu eikä jaksa. Taannoin ministeri puhui vakavana, että tarvitsemme ulkomaista pääomaa, muuten emme selviä. No, pääomaa tuli kyllä ja hedelmän nautimme nyt. Jos Fortum ei olisi myynyt niitä lankojaan, niin korotus olisi varmaan 60% nyt sentään selviämme kolmellakymmenellä. Vieraan pääoman piti tuoda meille autuutta ja se on nyt varmaakin tätä mitä nyt nautimme. Eri asia on kokonaan se, että osa omasta pääomastamme tuppaa muuttumaan vieraaksi. Pääomahan on heti meille vierasta, kun se on saavuttanut paratiisin aurinkotuolin ja uima-altaan baarin.

Sähkön siirto kallistuu? Miten sähköä siirretään niin, että syntyy korvattavaa? Eikö se sähkö juokse ihan itekseen luvallisia ja luvattomia teitä. Jos ostaa valmiit langat joissa sähkö juoksee ihan ilman hoputtamista, niin huikia on uskua, että on laitapeliä. Kun puu kaatuu linjalle, niin kenen syy ja kenen puu. Eikö katkoksen aiheuttavan puun pitäisi maksa korvausta. Jos ajan autollani tehden hallaa jollekkin, niin minulta maksua vaaditaan. Katkennut lanka ja kaatunut puu miettivät mitäs nyt tehhään? Laitetaan joku sinne minne lanka johtaa ja esitetään ukaasi, maksat lisää niin saat sähköt, jotka me teiltä katkaisimme. Jokunenkymmentä miljoonaa kärttyinen kansan käsi kokosi, vaikka sitä ehkä koitettiinkin pienentää sulle mulle menetelmällä. Kaikki on kuulemma Suomen lain mukaista. Kuka ne lait laati? Eikö periaate pitänyt olla: Jos asia ei ole kohtuus, se ei voi olla lakikaan. Mutta voiko se kuitenkin olla niin, että maassa syntyy hyvää, joka ei ole keltään pois? Vai onko pieneläkeläinen samaa mieltä. Ihan niinkuin vuoden vaihde olisi ottanut enemmän vaikka toisille sataa ovista ja ikkunoista. Onko tämä kateellisen panettelua, on tietysti, mutta myös sitä, että ahneudesta pitäisi saarnata kaikissa kirkoissa ja erityisesti uutisten yhteyteen voisi laitta tietoiskun: Ahneus on synti! Jos et muista mitä synti merkitsee niin se kerrotaan seuraavissa uutisissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s