Sijoittajan hiki

Työmies on palkkansa ansainnut, sanoo Kirja! Mitä työmies sitten tekee: Hän nostaa, kantaa, hakkaa, vääntää, kiertää, naputtelee, ruuvvailee, säätää, ohjaa ja tarkkailee, mutta erityisen suuri osa myös hikoilee tai palelee. Kastuu sateessa, väsyy, saa naarmuja ja haavoja. Loukkaantuu, joskus jopa kuolee työnsä ääreen.

Luulisi, että erityisen huomion saavat ne harvat, jotka pystyvät nousemaan korkealle. Kiipeävät nosturiin, pellittävät kerrostalon kattoja ja asentavat linkkitornien instrumentteja. He ovat kuitenkin harvinaisuuksia. Ihmisellä voi olla kyky mennä tai kokonaan puuttuu kuin albiinon pigmentti. Talouselämä taitaa olla kuin ravintoketju. Leijona syö aina parhaat pihvit. Nimenomaan uros, kun naaras on sen hänelle pyydystänyt.

Kenelle markkinajumala suo parhaat fileet? Rohkeneeko edes sanoa? Taitaa olla niin, että Suomenkin talouselämän fileet nautitaan jossain muualla. Siellä missä on laillinen oikeus sanoa, tulee liian vähän! Siellä missä ainoa hiki tulee ilmeisesti ruokapöydässä ja pörssin avautuessa käy väreitä. Mutta eihän siinä mene kaikki, jos kaikki munat eivät ole samassa korissa, eikä kai kukaan enää niin yksinkertainen ole. Sijoittajan hiki ottaa pois työstä aiheutuneen hien aina sieltä, missä kannetaan, hakataan ja väännetään.

Sikaariportaasta seuraava porras onkin mielenkiintoinen. Hänelle maksetaan, että hän tulee, hänelle maksetaan, että hän on ja hänelle maksetaan siitä, että lähtee pois. Onnellinen se, joka pääsee siihen luokkaan, josta käydään kauppaa, jos osaa määritellä hintansa ja yleensä osaa. Yritysjohto on osannut tämän pelin jo melko hyvin. Kai sama on tullut urheiluunkin. Jokainen kausi päävalmentajia irtisanotaan ja joka kausi myös uudelleen palkataan. Voisiko valmentajan vaihto olla niin iso asia, että sitä rulettia kannattaa pyörittää? Ainakin niille joita pyöritetään, koska varmistimet on sopimuksiin kirjattu.

Mieleeni tulee työskentely eläkkeellä. Olin jäänyt sotilasammatista eläkkeelle sen ajan lakien mukaan. Tarjottiin pariakin työpaikkaa, joita kyllä harkitsin. Valintaani vaikutti päiväkävelyn yhteydessä tapahtunut asia. Pari henkilöä ohjasivat lievää siksakkia polkupyöriään ja kalina kuului saviin ripustetuista kasseista. He keskustelivat taloudenpidosta. Siinä yhteydessä kuulin lausahduksen: Ne aliupseerit vie kaikki työpaikat! Siinä tein päätöksen: Heidän työpaikkaansa en aio viedä ainakaan kahdesta syystä. En halunnut itselleni heidän työtään tai muuta työtä, johon heidät mahdollisesti palkattaisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s