Kriisiytyvä usko

Minulla on kriisiytyvä usko, joka tahtoo vikuroida silloin ja tällöin. Ehkä ensin on uhrattava joku tarpeellinen sana käsitteelle:Kriisi! Useasti keskusteluissa kahdenkeskisesti tullaan nopeasti kriisien aineksiin. Ihminen on joko parhaillaan kriisissä, tulossa kriisistä, aavistelee joutuvansa kriisiin tai elää traumaa, joka on on kriisiyttänyt elämän kriisipitopiseksi. Ihmisen talouden hoitaminen on yksi kriiyttävä asia. Rahat ovat vähissä ja siihen tulee joku lasku, jota ei ole muistettu ja tavallisesti kriisi on valmis. Toisaalta näyttää siltä, että kriisesistä päästään myös niin, ettei tehdä mitään. Asiat näyttävät rullaavana omalla painollaan. Ainoa onnettomuus saattaa olla määrättyjen korttien poikkileikkaaminen. Sopeutuva ihminen selviää kriisistään tai sitten joutuu liukumäkeen jolla ei näyttäisi olevan loppua. Kriisejä on myönteisiä ja kielteisiä. Kriisivalmoudessa toimitaan poikkeuksellisesti. Parisuhteet kriisiyttävät. Joku on aloittamassa tai suunnittelemassa parisuhdetta. Sehän vaatii kriisivalmiutta, jos en osukkaan napakymppiin heti. Joku on kriisissä hamletin kysymyksen kanssa: Ollakko vai eikö olla?

Kun ajattelen omaa elämääni ja olen kuunnellut melko paljon todistuspuheenvuoroja, niin uskoon tuleminen on aina tapahtunut kriisin kautta. Nykyinen elämä on osoittautunut jotenkin vajavaiseksi tai onni on näyttänyt nurjan puolensa. Se osa elämästä, joka on antanut iloa ja onnistumisen kokemuksia,muuttuukin rasitukseksi ehkä suorastaan kiroukseksi. Se on kriisin paikka, miten eteenpäin. Johdatus on odottanut sopivaa hetkeä ja on lähettänyt jonkin ihmisen sanomaan ratkaisevia sanoja, kutsumaan tilaisuuteen tai uskonnollinen ihminen alkaa ohjautua sisältä käsin. Huomaan, ettei se mitä harrastan uskon nimissä olekkaan kestävällä pohjalla. Kriisi voi olla outo tuntemus sykkeessä illalla päätä tyynyyn asetellessa. Siinä voi herätä kysymys, onko turvallista edes nukahtaa? Kriisi voidaan lääkitä kemikaleilla, mutta se johtaa myös useasti uudistumiseen ja saa varmuuden Jumalan lapsioikeudesta. Silloin elämän kriisien käsittely helpottuu, kun saa Pyhän Hengen avuksi.

Onko sitten niin, että kerran uskoon tultuaan ihminen saa elää iloista ja kriisitöntä elämää? Ei saa ainakaan minulta se ei ole onnistunut. Mieluummin siitä on alkanut kriisien jatkuva sarja. Ihminen voi kriisiytyä oman uskovien piirinsä yhteydessä, jopa niin, että tiet erkanevat. Itse olen kriisiytynyt useasti lihan ja hengen välisessä taistelussa, jota kilvoitukseksi kutsutaan. Joskus kriisiydyn anteeksiannon täydellisyyttä tarkastellessani. Muistan liikaa asioita, joita en saa mielestäni kokonaan pois. Epäilen sitä, olenko antanut koko elämääni Jeesukselle. Joskus minua kriisiyttää myös se mitä kuulen ja mitä luen. Erässä uskonkriisissäni hamuilin Lutheriin liittyvää kirjallisuutta ja ammensin paljon hyviä asioita. Hankin jonkinlaisen kirjaston. Hankin Tunnustuskirjat ja luin sen fraktuuralla kirk´joitettuna. Nekin kirjat toivat minulle kriisin. Samalla, kun ne avasivat monta solmua, jotka olin tallettanut Esikoislestadiolisuuden aikana, mutta toi tilalle uuden ison solmun! Vakava kriisi tuli luettuani kohdan: Perisynti! Koitin sitä painaa sivuun ja kävin kauppaa, kun on niin paljon hyvää, niin se yksi kohta pitäisi nyt painaa johonkin, jota en voinut tehdä.

Kun julistetaan, että kasteessa lapsena on annettu kaikki tulevat synnit anteeksi, minä kriisiydyn! Mieleeni tulee heti: Joka rikkomuksensa tunnustaa ja hylkää, hänelle tapahtuu laupeus! Vankilalähettien kokouksessa pastori opetti, että puheet mielellään korkeintaan viisi minuuttia ja nekin luonnosta ja vaikkapa alttaritauluista. Kriisiydyin, mutta sain henkeeni sanat, jotka myös nyt sanon: Minä en muuta tyyliäni, jos se ei kelpaa, niin lopetan. Olen ajatellut, että olemme iankaikksuuden kanssa tekemisissä, silloin ei sovi pelleillä. Minä en ole vastuussa pastorille, vaan Kaikkivaltiaalle.
2.Tim 2: 19. Kuitenkin Jumalan vahva perustus pysyy lujana, ja siinä on tämä sinetti: ”Herra tuntee omansa”, ja: ”Luopukoon vääryydestä jokainen, joka Herran nimeä mainitsee”.
Vain Sanaan turvaten selviän kriiseistä, joita uskova kohtaa lähes joka päivä nykyisessä maailmanajassa, kun kaikki on muutoksessa!
0

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s