Synnit poissa autuutta…ko?

Kun kyläyhteisöt ovat matkalla kivikauteen kovaa vauhtia, niin kai me voimme uhrata muutaman sanan kivikautiselle termille: Synti! Aamulla herättyäni muistui mieleen riimittely: Synnit poissa autuutta oi! Synnin maassa ken käsittää sen voi jne. Varmasti ihminen oli kokenut jotain yliluonnollista. Muuten eivät tuollaiset sanat paperille synny. Raamatun kielessä synti ja velka ovat synonyymejä. Ainakin sanan olemme kuulleet ja varmaan lausuneetkin ainakin Isä-Meidän- rukouksen yhteydessä.

Joskus harvoina päivinä olen lukenut Raamattua ja löytänyt asiaa koskevia kohtia. Muistinvaraisesti toistettuna ne kuulostavat tältä: Synti väijyy ovesi edessä, mutta hallitse sinä sitä! Ihminen siis sai luvan hallita syntiä? Kaikki ovat pois poikenneet ja syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla! Juuri annettiin lupa hallita syntiä ja nyt sitten kaikki menevät sitä tekemään? Mene, äläkä enää syntiä tee! Simppeli toteamus! Se minkä vuoksi sinut eteeni tuotiin oli sellaista, jota ei enää anteeksisaamisen jälkeen sovi tehdä, oli ikäänkuin Jeesuksen toteamus! Toisella kerralla Hän lisäsi: Ettei sinulle jotain pahempaa tapahtuisi! Muistelen, että halvauksesta oli kyse. Mikä olisi pahempaa kuin elää halvaantuneena? Kuvitelkoon jokainen itse. Sitten oli tänä huoneenhaltija. Paljonko olet velkaa? Sitten kehottaa väärentämään velkakirjansa. Tapahtuuko vielä sellaista, että pankkiiri kutsuu puhutteluun ja kysyy mitäs olet minun pankilleni velkaa ja käskee puolittaa satamiljoonaa viideksikymmeneksi. Siinä voisi olla diili, annat sitten tiskin alta mulle pari miljoonaa.

Sitten muistuu mieleeni kohta, jossa sanotaan: Missä on paljon lakeja, siellä on paljon ylitsekäymistä! Ja toinen: Missä ei ole lakia, siellä ei syntiä lueta! Joku ei täsmää! Ihmiselle annettiin jo aikaisessa vaiheessa kehotus: Hallitse sinä sitä! Kuitenkin ihminen pyrkii rikkomaan lakeja ihan vain huvittaakseen itseään, siis sielunvihollisen liittolaista itsessään eli lihallisuuttaan. Huvitus muuttuu yleensä kärsimykseksi myöhemmin. Miten sitten laki poistetaan. Lihallisesti se voidaan tehdä niin, että joka lappuun lyödään leima: Mitätön! Kun mä olen tämmönen ja mulla on tämä ominaisuus. Jos mä haluan polttaa kirkon, niin ihan sama. Voin istua muutman kuukauden ja joku veistää uudet paanut.

Tullaanko tätä tietä vapaiksi ja onnellisiksi ikuisesti! Mitäs sanot, jos sinun syntinen taipumuksesi mitätöidään mitätön-leimalla, mutta et saa anteeksi, koska sitä ei enää voi antaa sinulle anteeksi kukaan, kun se ei yleisen mielipiteen mukaan ole syntiä! Jos kumminkaan synnin mitätöinti ei anna rauhaa, niin sitten tulee lääketiede avuksi tai koskenkorvan jalostamo. Mihin me päädymme tätä tietä? Maanpäälliseen ja ehkäpä iankaikkiseenkin onnettomuuteen.

Syntikysymyksen lopullinen ja ainoa kestävä ratkaisu on Vapahtajamme kärsimyksen, kuoleman ja ylösnousemuksen uudestisynnyttävässä evankeliumissa. Kannattaa katsoa Häneen, jonka olemme lävistäneet ylitsekäymisellämme. Hän sanoo: Tulkaa Minun tyköni te työtätekeväiset ja raskautetut, Minä annan teille levon! Halleluja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s