Mitäs, jos… savupiiput palaavat

Ihmiset ovat paluumuuttajia erään katsannon mukaan, vaikka moneen sukupolveen ei ole asuttu maassa, johon muutetaan. Mikä siis palaa ja miksi. Hyvä asia niille mummoille joilla ei ollut oikeastaan ketään kummallakaan puolella rajaa. Elämä oli jo rokottanut sen verran, että oli paljon yksinäisiä. Ihminen on yksinäinen eläessään ja myös poislähtiessään. Suomessa järjestelmä joitaa tarpeelliset asiat vaikka siunaustilaisuudessa vain pappi ja kanttori kommunikoivat. Siellä missä vielä kannetaan multiin, täytyy ainakin neljä henkeä olla paikalla.

Sopisiko nämä termit myös aineelliseen? Jotain muutti Suomesta Saksaan, sieltä Romaniaan ja sitten otettiin kunnon loikka. Savuavat piiput ovat lähes kadonneet keskuudestamme. Ilma on ehkä parantunut ja ainakin Lievestuoreen ilmiöitä ei kai ole muita kirjattu. Savupiiput savusivat hyvinvointia aikansa sitten niitten oli aika muuttaa muualle. Kiina oli oiva kumppani, joka halajaa elintasoa niinkuin kaikki muutkin. No lännen savupiiput tulevat apuun ja ovat tulleet. Jos maassa on luonnonvaroja ja ahkeraa työteliästä kansaa, joka oppii tekemään kokoonpanoa näppärillä sormillaan, se tietää kahta asiaa : Tulee rahaa, mutta saastuminen alkaa jossain vaiheessa tuntua. Rahan keräämisen tarve saavuttaa päämääränsä ja on aika siirtyä siistimpään hommaan. Kun tilanne menee siihen, että kunnollista hengitysilmaa on enää kotona neljän seinän sisällä, niin on aika ryhtyä toimeen.

Aletaan siirtää takaisin niitä piippuja, jotka ovat tuleet rajalle, jossa hyvinvointi ei enää voi sietää saastumisen pahoinvointia. Samaan aikaan kotosuomessamme ihmiset eivät voi enää asua hyvissä taloissaan, kun ilmaa sisätiloissa ei voi hengittää. Saastuttavat piiput ovat kaukana, mutta pahoinvointi lähellä. Kun ympärikäydään ja yhteen tullaan ja saastuttavat myrkylliset savupiiput palaavat, niin suomalainen ei pärjää kohta enää ulkona eikä sisällä. Miten tähän on tultu? Markkinajumalan määräyksestä ja sen uskollisesta palvelemisesta. Vauras länsi antoi siis taloudellisen kasvun avaimet suosiolla pois, miksi? Ahneudesta, joka vaikuttaa niin, että kaikki on kaupan, kunhan hinnoista sovitaan. Nykyisin tehdään samoja asioita, joita tehtiin aimmin veriuhreilla, nyt siihen käy raha. Kun Eurooppa käy kriisiin ja talojen pihoilla alkaakin nousta lipputankoon muita kuin Siniristiä tai Unionin tähtiä, niin silloin saatamme hämmästyä, näin kovaa oli rahan himo, eikä kukaan välittänyt.

Suuren herätyksen räjähdys monissa maissa toi investointiaallon, ja se on todettu yhdeksi parhaista vastalääkkeistä evankeliumille. Kun täällä alkaa piiput savuta uudelleen, niin saamme ihmetellä. On armoa, jos jotain saamme. Kiinalainen määräysväalta on jo monessa paikassa. Vain onko liian myöhäistä. ehkä silloin havahdumme, kun ostamme lisähappea niinkuin päivän maitoannosta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s