Rakkaus kolme

Rakkaus on tämän ajan iskusana!Ja pakkohan sitä on käyttää, koska ilman sitä ei ole mitään varsinkin, kun Jumala on rakkaus! Joku aforismi totesi: Rakkaus alkaa tuijotuksella! Muistan miten vuosia sitten marssin Konelan sivumyymälään Turun Linnankadun varrella. Ja siinä se oli kiiltäväksi puunattu punainen Lada 1200, jossa oli alkuperäinen malli pyöreine lamppuineen. Tarvitsin eli halusin auton ja siinä se oli, ei tarvinnut muita katsella. Se oli saatava ja sen sain siis ostamalla. Ryppyjä tuli kyllä sitten rakkauteen, kun en tuntenut käyttöohjetta kunnolla. Moottorin sievä hyrinä muuttui hiljalleen roklotukseksi ja ajattelin, että venttiilit varmaan pitää säätää, joten auto oli luovutettava huoltomiehen käsiin. Tilaus oli siis, vaihdetaan öljyt ja säädetään venttiilit. Puhelinsoitto voi olla joskus masentava, jos joku kertoo, että rakkaasi on ollut uskoton. Minun rakkaasta latukasta sanottiin: Nokka-akseli ja venttiilin keinuvivut ovt kuluneet suurille koloille, joten kaikki on uusittava. Vain yksi ihan pieni asia oli jäänyt tekemättä. Nokkaketju olisi pitänyt kiristää silloin tällöin. Aikanaan meille tuli ero. Luovutimme sen eräälle venäläiselle ystävälle, joka hyppäsi tullissa rattiin, kun minulla ei ollut pääsyä pitemmälle. Katsoin loittonevaa perää haikeana varskinkin, kun sitä alkoi ohjastaa ajokortiton kaveri Mihail. Kaasu pohjassa jollain pienehköllä vaihteella se mennä ujelsi rinnettä yös Nuijamaalla kadoten olopullisesti näkyvistäni.

Joskus on traagista seurata toisen ihmisen rakkauden ilmituloa. Olen nähnyt miten pelaamiseen rakastunut kaveri vaihtoi setelin toisensa jälkeen pelatakseen 20 pennin pajatsoa. Se rakkaudentunnustus oli tosi perusteellista aiheuttaen lopulta vapinan, jota sanotaan piireissä korttiviluksi. Olen nähnyt rakkautta päihteisiin siinä määrin, että sen alttarille on uhrattu terveys, avioliitto ja kaikki omaisuus. Olen kuullut useita rakkauskertomuksia narkoottisiin aineisiin, jotka ovat ottaneet ihmisen niin perusteellisesti omakseen, että voisi myydä vaikka anopin, jos markkinat olisivat vapaat. Edellisen laman yhteydessä rakkaus rahaan oli niin vaativa, että se pakotti ottamaan tuhansien yrittäjien elämäntyön pois ajamaan heidät asunnoistaan, niinkuin samalla tavalla Täällä Pohjantähden alla-kirja kertoo ja filmi sen on esittänyt. Vaikuttihan siinä myöskin erään herran petipaikka olohuoneen sohvalla ihmeellisiä asioita. Rakkaus on joskus vaativaa. Rakkaus valtaan on joskus niin iso juttu, että mennään vaikka maanääriin, jos jossain on hiukan isompi tukku saatavilla. Vanha sananlasku sanoo: Oma suu on lähempänä kuin kontinsuu! Se kertoo itserakkaudesta. Rakkauden kaksoiskäsky sanoo: Lähimmäistäsi niinkuin itseäsi! Itseä siis pitää rakastaa, mutta niin, että on valmis antamaan se vihreä oksa toiselle vaikka itselläkin olisi mahdollisuus sen saada. Olisiko kumminkin syytä teologien tutkia, mitä tarkoittaa rakkaus Raamatun kielellä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s