Kaksi tahtoa

Olen kuullut kertomuksen miten joku, Amerikassa käytyään, ihasteli sitä miten siellä vanhemmat tottelivat lapsiaan esimerkillisesti. Satuin kerran marketissa kuulemaan kahden henkilön keskustelun seuraavasta hyllyväliköstä. Ensimmäinen ääni sanoi: Kuuntele mua! Toinen ääni vastasi vaativasti: Tottele mua! Sieltä ilmestyi isä ja poika muina miehinä, nyt voi veikata miten vuorosanat jakautuivat. Mieleeni tulee myös Merisotakoulun ajalta eräs episodi. Meidän kurssiosasto oli kärynnyt viikonloppuloman, joten vietimme viikonvaihteen siellä Suomenlinnassa. Porukassamme olin eräs jatkokoulutettavana ollut ja vakinaiseen virkaan tai toimeen nimitetty kaveri. Hän ajatteli, ettei vapaakielto koske hänta. Hän puki oman vormun päälleen ja aikoi lähteä viikonloppua viettämään. Käytävällä tuli kuitenkin vastaan kouluttaja, joka oli samanarvoinen virkanimikkeeltään. Siinä syntyi sananharkkaa kysymyksen jälkeen: Mihin te olette menossa? No se päättyi kyllä onnellisesti niin, että kaikki olimme siellä.

Useasti käy niin, että on kaksi tahtoa vastakkain ja sen ratkaiseminen on vaikeaa, kumman mukaan eletään. Martin Luther keitti meille sopan kehittäessään kahden regimentin opin. Ehkä se oli silloin perusteltua, kun voimme kuvitella hengellisen hallinneen suurinta osaa ihmisen elämässä. Maallinen regimentti teki asioita, joissa tarvittiin fyysistä voimaa. Kävi sotia, rakensi teitä ja taloja sekä kantoi veroja kulujen kattamiseen. Maallinen regimentti sai valtansa ja vallan merkit kirjaimellisesti hengelliseltä regimentiltä, joskin välillä siitä myös väännettiin. Suomessa on totuttu, että valta tulee maalliselta regimentiltä niin, että päämies silloin, kun hänellä oli vielä valtaa runsaasti, nimitti niin kenraalit kuin piispatkin ja myös pääministerit.

Raamatussa on yksi tapahtumaketju, joka kuvaa kahden tahdon taistelua ja sen taistelun vaikutusta. Jumala puhui Moosekselle: Mene vapauttamaan Minun kansani! Mooses koki tehtävän mahdottomaksi ja niinpä hän halusi takeita siihen, että hän saa tehtävän suoritetuksi. Kysymys oli kansan luottamuksesta, että he lähtevät lähes oudon miehen johdolla niin riskialttiiseen toimeen. Kaikki sujui, kun Mooses sai auktoriteetin Jumalalta ja kansan elämä oli niin huonoa, ettei ilmeisesti huonompaa vaihtoehtoa heidän mielissään ollut. Vaikka välillä oli turhautumisesta johtuvaa kalabaliikkia, kaikki sujui Siinaille asti, kun Jumala antoi ohjeet ja niitä noudatettiin.

Kun Jumala kutsui Mooseksen erilleen eikä Jumala puhunut sinä aikana kansalle. Se oli määrätty olemaan paikoillaan ja odottamaan mitä seuraavaksi tapahtuu. Kun taivas oli hiljaa, niin kansan mielipide alkoi muodostua ja se oli kokonaan toinen mikä oli vallinnut. Siihen asti oltiin matkalla Luvattuun maahan. Kun Jumalan puhe keskeytyi, ajatus Luvatusta maasta haaleni ja Egypti alkoi muistua kuitenkin varmemmalta vaihtoehdolta. Aaron, Mooseksen veli, joutui vakavan paikan eteen. Hänelle alettiin esittää pyyntöjä ja vaatimuksia. Arveltiin Mooseksen jo kuolleen, joten yhteyttä taivaaseen ei kai edes yritetty saada. Piti saada joku jota seuraamalla voidaan yhdessä päättäen palata Egyptiin. Kun päätös ja vasikka oli saatu aikaan, niin siitä tuli niin suuri ilo, että piti oikein alkaa juhlia. Siis sama kansa oli juhlinut Egyptistä vapautumista Punaien meren rannalla ratkeaa juhlimaan sitä, että nyt me käännämme rintamasuunnan ja palaamme sinne missä oli jatkuvuutta ja missä olot ovat tuttuja. Ja tähän saumaan palaa Mooses vuorelta ja pilaa koko ilon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s