Uudestisyntyminen

Nikodemos Jeesuksella iltakylässä, sehän on meille tuttu kertomus. Vierailu tapahtui illan pimeydessä ja kirjoittaja on kirjannut suorastaan yöllä. Tästäkin on tehty teologiaa, miksi yöllä? Eikö kehdannut tai uskaltanut? Mehän tiedämme sen, että leimatun henkilön ystävyys voi merkitä joko hylkäämistä tai sitten nostetta. Riippuen leiman laadusta. Jeesus oli vähän mysteeri, koska Hän poikkesi muista niin radikaalisti ja Hänen vaikutuksestaan piti ottaa kantaa asioihin, joihin kaikki eivät halunneet koskea.

Mitä Jeesus sitten sanoi? Sanoessaan: Sinun pitää syntyä uudesti ylhäältä? Ainakin se hämmensi vieraan, miten se on mahdollista? On oikeastaan hyvä, että Jeesuksen sana hämmentää, se olisi vieläkin tarpeellinen! Onko kristikunta siirtynyt fariseuksien puolueeseen, jotka vaativat eli haluavat Jeesuksen voittavan heidät puolelleen ihmeteoilla. Jo Ramatun aikajaksona olivat ihmiset valmiit ottamaan Jeesuksen vastaan lisänä siihen mitä itsellä jo oli, mutta Hänen tarkoituksensa oli muuta. On vain kaksi vaihtoehtoa: Pidät sen mitä itselläsi on tai luovut kaikesta, että voittaisit Kristuksen omaksesi. Tämä oli Jeesuksen haaste Nikodemokselle.

Me kuulemme nykyisin julistajia, jotka ottavat kantaa myös tähän asiaan: Onko uudestisyntyminen tarpeellinen, jos on niin miksi? Tämä asia on muunnettu sanoiksi: Uskoon tuleminen. Onko se sama asia? Monille on, mutta eroakin on. Jos ajattelemme syntymistä luonnonjärjestyksessä, niin näemme sen välttämättömäksi, jos kerran raskaus on alkanut. Uskoon tuleminen on vähän toinen asia, koska joku julistajakin voi todeta: En ole koskaan tullut uskoon, koska kokee aina olleensa uskossa. Voiko se olla mahdollista? Tuo termi on yhtä vieras uskovalle kuin oli Jeesuksen sana Nikodemokselle.

Mitä Paavali tarkoittaa sanoilla: Kaikki ovat pois poikenneet? Voiko pois poikennut olla tiellä? Ei mielestäni voi! Hän toteaa lisäksi: Kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla! Mutta saavat lahjaksi vanhurskauden! Vedestä ja Hengestä! Raamatussa puhutaan vedestä ainakin kahdessa tarkoituksessa. Miten voimme määritellä kumpaa Jeesus tarkoitti? Hänet kastettiin Jordanin vedessä, siinä oli kaikki niin konkreettista. Sana ihmisen muodossa ja Pyhä Henki kyyhkysen muodossa ja Isä puhuu korvin kuultavasti. Sykarin kaivolla Jeesus puhui vedestä, joka synnyttää ihmisessä veden lähteen. Kumpi on mieluisampi valita Hengen kaveriksi? Raanavesi vai evankeliumi. Joku apostoli puhuu siitä, miten uskovat on synnytetty totuuden sanalla! Olisiko sittenkin parempi kallistua Sanan ja Hengen kannalle?

Nikodemoksen olisi pitänyt nöyrtyä tekemään se ainoa auttava kysymys Jeesukselle: Opeta minulle tie! Emme tiedä vaikka hän olisi sen tehnytkin, ei kaikki ole Raamatun kansissa. Syntyminen ja kuoleminen eivät ole hengen maailmassa ihan samalaisia tapahtumia mitä me olemme luonnonmaailmassa tottuneet. Tuhlaajapojan kertomuksessa isä sanoo vanhemmalle veljelle: Sinun veljesi oli kuollut, mutta hän virkosi jälleen, hän oli kadonnut, mutta on taas löydetty. Osio, joka kertoo tuhlaajapojan näkökulmasta, ei mainitse kuolemaa lainkaan. Eikö hän tiennyt sitä? Tiesi siinä vaiheessa, kun kaikki on loppunut. Jumala ei herätä ihmistä vain kiusaamisen vuoksi! Hän osoittaa myös sanassaan uuden mahdollisuuden, joka on kaiken entisen hylkäämistä ja armon vastaanottamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s