Mitä saa sanoa?

Ilmassa on kysymys: Mitä saa sanoa edesmenneestä ihmisestä? Tässä yhteydessä pitäisi ensin tutkia motiivi miksi pitää sanoa muuta kuin, että joku on kuollut: Rauha hänen muistolleen! Jos ihminen on profiloitunut johonkin erikoisalaan, niin hänen saavutuksiaan muistetaan ja niistä kerrotaan. Tehdään koosteita mediapätkistä ja näin ikäänkuin kunnioitetaan poismenneen muistoa ja elämäntyötä.

Kun sitten on kyseessä monella tavalla esillä ollut henkilö, niin muistaminen on myös moninaista. Joku muistaa kunnianpäivät, joku toinen taas ne kunniattomat päivät, jos niitä on ollut. Suomeenkin on rantautunut taito nähdä, kuulla ja tallentaa asioita niin, että tarvittaessa löytyy materiaalia kaikkiin tarkoituksiin.

Joku haluaa sanoa jotain kaunista ja useasti lähiomaiset haluaisivat kuulla jotain ylevää poismenneestä. Kun sitten alkaa niinsanottu tirkistelymateriaali tulla esille, niin se varmasti haavoittaa. Aina löytyy, joku joka on ollut lähempänä ja nähnyt enemmän ja tietää vieläkin enemmän mitä kertoo, ainakin annetaan sitä kuvaa.

Kun puhutaan urheilusankarista, joka on saavuttanut kaiken ja vähän ylikin jo täysi-ikäisyyteen mennessä, niin havaitsemme yhden asian. Kyllä urheilujohto pitää huolta niin kauan, kun henkilöä voidaan hyödyntää, mutta nousu huipulle ja alamäki sieltä pois, voivat olla yhtä nopeita. Nuorelta viedään nuoruus, mutta miten on aikuisuuteen valmennus. Kenen vastuulla se on? Julkisuuden huuma ja kaikki siihen liittyvät edut hiipuvat samalla, kun suoritukset huononevat tai toiset kehittyvät ohi.

Olen laivastolaisena tutustunut Kultarannan venemiehiin joihinkin. Heillä on ollut kunnioitettava ominaisuus, ehkä se on ollut myös edellytys, että ovat tuppisuita kaikkeen siihen nähden mitä ovat nähneet ja kuulleet työurallaan päämiehen pursiseurassa. Ehkä oikeanlainen ihmisen kunnioitus antaa parhaan etiketin lausunnoille. Jos ei ole hyvää sanottavaa, niin ollaan hiljaa.

Yksi asia ihmetyttää enkä koskaan taida sitä ymmärtää. Vatikaanin kardinaali on 49 vuotta arvostettu kirkon viranhaltija, mutta 50. vuosi vie häneltä kaiken. Virat ja kunnian. Kenen etua ajetaan? Miksi ei ajallaan? Miksi tämä maailma on sellainen kuin se on?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s