Bolshe ili menshe

Valtion hommissa joutuu kaikkeen sekaantumaan. Kun asioita opiskeltiin ja veremisiin tutustuttiin, niin nuo termit tulivat esille. Tämähän oli myös jakolinja Venäjän vallankumouksessa. Olen ymmärtänyt, että ne termit olivat niin, kun määrätty porukka huomasi ottaa sen käyttöön ja sanoivat olevansa enemmistö. No tyhmempikin ymmärtää, että enemmistö porskuttaa aina paremmin kuin vähemmistö, näin olen kuvitellut. Nykyisin sanat ovat vaihtaneet sisältöään. Kun joku ilmoittaa olevansa vähemmistöön kuuluva, niin useasti ajatellaan, että siinä on jotain yliluonnollista voimaa, jolle pitää kumartaa ja antaa kohteliaasti tietä. Pitää hypätä ojaan ja niiata niksauttaa tai ainkin ottaa hattu päästä, kun kirkkoherra menee kieseillään ohi. Näin oli ennen, mutta mitäs nyt sitten, kun paimenta aletaan paimentaa? Onko hän hyvä paimen vai pelkkä palkka paimen?

Meillähän on kokemusta valvontakomissiosta. Yleensä sellaiset tekee kiusallisia kysymyksiä ja syö talon laskuun. Kun rakennamme valvontakoneiston ja siinä on paljon portaita ja paljon byrokratiaa, niin aina jää yksi kysymys, joka kuuluu: Kuka valvoo sitä ylintä valvojaa? No ei hätää kuka hän onkin, osaa ratkaista ongelman antamalla itselleen koskemattomuuden. Näistähän on historiassa esimerkkejä eri nimillä. Toisaalta vieläkin näppärämpää on piilottaa valta sellaiseen noidankehään, jossa ei ole alkua eikä loppua. Silloin aina asioita tutkittaessa voi sanoa: En minä, mutta pojat!

Määrätyissä koetuksissa kansa oli yhtenäinen ja päämies kehotti rukoilemaan. Onko nyt käynyt niin, että Kaikkivaltiaan osuus on haihtunut ja oma kätemme on meitä auttanut ja nyt pitäisi kiireesti poistaa se häpeä, että eri ideologiat laitettiin piirongin laatikkoon hetkeksi ja duunattiin yhdessä. Nyt on ollut aikaa selata historian kenkälaatikkoa ja sieltä on avautunut ”hävettävää hempeilyä”. Mieluummin vitsi rauhanneuvottelijasta:Isäaurinkoinen kysyi: Montako sotilasta tulee vitjaan. Vastaus oli 500 000. Johon isä, että me laitamme 1 000 000. Johon neuvottelija : Täytyy soittaa Helsinkiin, että jaetaan toinenkin patruuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s