Lain lukeminen

Lait säädetään ja sitten niitä luetaan ja tulkitaan. Kuulin jossain tarinan, miten vankilan tarkastuksen yhteydessä eräältä vangilta kysyttiin: Miksi hän on täällä? Hän vastasi: Pidin firmassani kirjanpitoa niinkuin hovioikeuden vähemmistö olisi pitänyt. Mitä se kertoo meille? Jos lain tulkinnasta äänestetään ja tasatuloksen takia puheenjohtajan ääni ratkaisee, onko oikeus tapahtumassa? Olisiko ihan yhtä hurskasta arpoa lopputulos?

Nykyajan hurja meno hirvittää, kun lakeja on ilmeisesti niin helppo muuttaa ja siihen riittää yleensä hallitusrintaman äänet, joten oppositio seuraa katseella miten parikinkymmentä vuotta sitten vallinnut mieliala alkaa muuttua lähes rikollisuudeksi.

Kun aikoinaan Suomi päätettiin raitistuttaa kieltolailla, niin saivat viranomaiset kovasti töitä trokareiden hommien takia. Siltä ajalta on tietysti ihan hyvääkin asiaa muunmuassa piikkimatto autojen vauhdin hillitsemiseksi. Trokaus oli laitonta, mutta kuitenkin kovaateetä myytiin ainakin luottoihmisille. Kun sitten laki äänestettiin nurin, niin olisiko kaikkia niitä pitänyt vähän kurkuttaa, jotka eivät menneet ostamaan valtionviinaa? Silloin sai vakaumuksensa pitää ilman seuraamuksia. Onko vieläkin humanismia sen verran?

On muuten miettimisen arvoinen asia miksi pontikankeittäjiä pantiin vankilaan, kun valmisteet vastasivat toisiaan valtiolla ja yksityisyrittäjällä? Vain bisnes eli monopoli oli syynä. Nykyisin on myöskin havaittu, että omaisuutensa puolustaminen on arvelluttavaa hommaa, kun pitäisi osata voimankäyttö säätää niin, että hyökkääjään sattuisi, mutta ei jäisi jälkiä. Muuten ei hyvät heilu, jos varkaalle tulee tikku sormeen. Parempi on antaa pumpata bensat ilmaiseksi ja avata ruokapöytänsä jokaiselle ohikulkijalle. Ja niinhän nyt tehdäänkin. Onhan kuitenkin eroa, jos joku tulee ovelle ja pyytää hätäänsä apua tai marssii suoraan olohuoneen sohvalle ja kysyy, koska syyvvään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s