Eriseurat

Jossain yhteydessä tuli esille, että herätysliikkeet ovat kirkon eriseuroja. Pani oikein miettimään asiaa, Sehän tietysti on ihmeteltävää, että minä mietin niin tärkeitä asioita. Armeijassa joskus sanottiin: Ei pidä kantaa rykmentin murheita ryhmäportaassa ja varmaan se niin on? Aivot saa tietysti pysähtymään, mutta en enää loppumetreillä halua tuhlata aikaa sillä tavalla.  Suomi on herätysten luvattu maa. Herätykset koskevat koko kansaa eikä kirkko ole siinä erityistoimija. Herätykset ovat muodostaneet ristinmerkin Suomen ylle. Herännäisyys tuli idästä. Rukoilevaisuus lännestä. Lestadiolaisuus pohjoisesta. Helluntaiherätys etelästä. Joku näistä on koskettanut lähes kaikkia sukuja.

Näiden lisäksi hyvin vaikuttavaksi on syntynyt SLEY, Viidesläisyys kaikkine osineen. Sekä muita paikallisempia juttuja.  Vielä on mainittava Nokian herätys ja Yli-Vainion ympärillä tapahtunut kuohunta. Jossain yhteydessä kai Sateenkaariväki on saanut saman tunnuksen, jos olen väärässä, älköön minua kivitettäkö.

Kaikkialla missä kiinnostutaan sanasta, rukouksesta ja Pyhän Hengen toiminnasta, on kyse herätyksestä, jolloin Jumala kutsuu ihmisiä läheisempään yhteyteen kanssaan. Me näemme sitten , jos vaivaudumme miettimään, että jokaisella nimetyllä on erilaiset kehityskulut. Ensin on haastettu vallitsevaa hengellistä tilannetta ja ympäristön reaktiot ovat suuresti vaikuttaneet kehityskulkuihin. Papistohan oli aikanaan hengellisen järjestyksen lisäksi maallisen järjestyksen vaalijoita ja uudes versot useasti piti poistaa rikkaruohoina. Niistä ovat syntyneet kriittiset äänenpainot yleistä jumalisuutta kohtaan.

Kehityssuuntia on ohjannut kirkollisten viranomaisten suhtautuminen ja osa on mukautunut ja osa erkaantunut lisää. Paljon on riippunut myös siitä minkälaiset henkilöt ovat valikoituneet liikkeiden johtoon. Jokainen liike on saanut oman värinsä syntymekanismistaan.

Nasaretissa syntyi eriseura aikoinaan ja haastoi hienoa ja kurinalaista jumalanpalveluselämää. Miettikäämme sitä hetken. Olisiko parempi kulkea Jeesuksen kanssa sellaisessa jota sanotaan eriseuraksi, vai maalimanajan kanssa valtavirrassa. Vai onko Jeesus vain valtavirrassa, mutta ei herätysliikkeissä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s