Raamatullista?

Luomiskertomuksessa mainitaan kaksi toimialaa, jotka annettiin ihmiselle tehtäväksi: Viljellä ja varjella! Kuinka ollakkaan, juuri näistä asioista on ollut lähiaikoina kovimmat väännöt eduskunnassa ja myös osin mediassa. Maatalous antaa meille pötyä pöytään ja rajan vartiointi suo meille rauhalliset olot. Miksi nämä kaksi asiaa ovat niin kiivaiden tunnekuohujen aiheita?

Kirjoitin taannoin blokin: Tie tehomaatalouteen. Aikoinaan Suomessa asui suhteellisen onnellinen kansa osittain asutustoiminnan seurauksena. Peltoviljely ja karjatalous olivat sulassa sovussa ja hyödyttivät toisiaan. Lanta pitäisi aina palauttaa sinne pellolle, mistä se on syöty eli tuotettu. Pelto voi hyvin ja vesistöt samoin, kun ei kakita niihin.Kun politiikka lainehtii, niin joskus suuri kortisto on hyvä ja taasen toisella kerralla sitä koitetaan pinentää tempputyöllistämisellä.

Kun emännät otettiin teollisuuden palvelukseen alkoi maatilan koneistaminen, koska isäntä ei käsipelillä pystynyt tekemään kaikkea. Välillä tilakokoa piti suurentaa, sehän on pakko kosta koneita piti hankkia ja ne maksavat maltaita. Nyt on suuruuden ongelma ja lanta ei menekkään entisellä systeemillä pellolle.  Siitähän tulisi biokaasua, jos kaikki käytettäisi , niin energiatoimintaan tulisi väljyyttä ja jäämä kelpaa edelleen pellolle. Näyttää siltä, että maatalous on ongelmissa tempoilevan politiikan takia ja mikä pahinta uhrit syyllistetään merien saastumisesta, vaikka merta ei ole lähelläkään.

Rajan vartiointi on toinen kuuma peruna.  Vapaa liikkuminen on vain niiden valtioiden kesken, jotka ovat liittyneet siihen sopimukseen. Eu:n ulkoraja on raja, jossa on oikeus katsoa ketä tänne tulee. Joku sanoi joskus: Kun aseet puhuvat, silloin lait vaikenevat. Jos sotilaallisen vaikuttamisen merkeissä laitetaan ihmisaalto menemään toiseen maahan, niin pitäisikö sanoa kaikille : Tervetuloa ja viihtykää niin kuin taidatte. Siinäkin tavallaan uhrit syyllistetään. Pakolaiseksi lähtevällä pitäisi olla oikeus tietää minkälaisiin oloihin on pyrkimässä. Hädänalaisimmillahan on tuskin mahdollista matkustaa tuhansia kilometrejä ja maksaa salakuljettajille kynnysrahoja. Onko niin, että kansainvälinen oikeus ja järjestyksenpito ei voi vaikuttaa päämiehiin, jotka kohtelevat omiaan kaltoin, tai rampauttaa naapuriaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s