Vigeland ja Kon Tiki

Norjasta kannattaa ottaa mallia vai onko jo otettukin? Merellisissä luonnonvoimissa palvellessani sain onnen olla mukana Mustallemerelle asti suuntautuneella harjoituspurjehduksella Matti Kurki-nimisellä koululaivalla. Ensimmäinen kohde oli Oslo. Sieltä on jäänyt kaksi asiaa mieleen. Ensimmäiseksi se, kun kiinnitimme Oslossa laituriin ja teevee kuvasi tapahtumaa. Silloin alkoi vastaanottaja diivailemaan, kun veti vaijeria maihin niin, että se painui veden alle ja kiertyi potkuriakselin ympärille. Muutamia aikoja meni siinä sukeltajilla, kun irroittivat vaijerin niin, että potkuri taas voi pyöriä.

Toinen oli historiaan tutustuminen. Vigelandin puisto, Kon Tiki ja Fram-laiva olivat mielenkiintoiset kohteemme. Kannattaa katsoa kuvat sieltä patsaspuistosta, ovat ne niin hienoja. Herra Vigeland teki diilin Oslon kaupungin kanssa. Hän sai elinikäisen huolenpidon ja hän veisti patsaita niin kauan,kuinka jaksoi ja monta niitä sitten syntyikin.

Kon Tiki on tarina sinänsä. Miehet rakentavat alkeellisen lautan ja sitten lähdettiin ajelehtimaan pienen purjeen antaessa työntövoimaa. Jonnekkin lopulta päädyttiin. Sitkeys palkitaan, kun tekee jotakin tarpeeksi kauan. Fram oli Nansenin naparetkellä käytetty laiva. Ainoita muistoja noin viidenkymmenen vuoden takaa olisi se, että bunkat olivat hyvin lyhyitä. Vaikka en ole mikään hujoppi, en mahtuisi sellaiseen. En tiedä miten niissä nukuttiin.

Näissä kahdessa ensimmäisessä jutussa on siemen Suomen nykymenolle. Olemme sitoutuneen europpalaiseen yhteisöön ja se varmaan elättää meitä, kun uskollisesti ja ahkerasti palvelemme mahtimiuehiä ja naisia. Kunhan emme laita velkakattoa. Nyt on siis kaksi keskenään riitelevää talousoppia käytössä. Toisen mukaan on säästettävä ja toisen mukaan otettava lisää velkaa.

Olisiko Kon Tikista saatavissa oppia. Ollaan heiveröisellä lautalla, nostetaan pieni purje ja annetaan mennä. Kai sitä johonkin lopulta päästään. Voidaanko näitä soveltaa hengenelämään myös? Kyllä voidaan! Otetaan vain lisää synninvelkaa, koska piikki on auki ja kaikki etukäteen maksettu? Hetkinen! Mites tulee Tetzel mieleeni? Hän myi syntejä anteeksi myös etukäteen, joten voimme ryöstää hänen rahalippaansa? Vai antaisimmeko vain tuulen viedä? Laulakaamme Katri Helenan kanssa: Minnekkä tuuli vienee?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s